Natrag
20.2.2019 12:34

facebook

twitter

google

rss

dulist

Sigurni smo, čuvamo okoliš i nema gužvi. Evo zašto još je Hrvatska ‘naj’!

10.1.2016 @ 8:47 Dulist Hrvatska

Podijelite:

Hrvatska je po kvaliteti života u ovu godinu ušla na 19. mjestu od ukupno 56 svjetskih zemalja koje su obrađene u najvećoj globalnoj internetskoj bazi podataka o gradovima i državama diljem svijeta, zvanoj Numbeo.

Index kvalitete života procjenjuje se uz pomoć empirijske formule koja uzima u obzir kupovnu moć, zagađenje, klimu, cijene nekretnina u odnosu na dohodak, indeks potrošačkih cijena, sigurnost, zdravstvo te vrijeme provedeno na putu do posla i natrag, prenosi Poslovni.

Najkvalitetniji život imaju, prema Numbeu, Švicarci, a slijede ih Danci i Novozelanđani. Ispred Hrvatske je na toj listi 13 europskih zemalja, među ostalim i Slovenija koja je na 17. mjestu.

Živimo kvalitetnije od Iraca, Čeha, Belgijanaca, Talijana… Susjedi iz BiH su na 31. mjestu, Mađarska je na 35., a Srbija na 37. mjestu tog indexa.

Hrvatska je relativno dobro 19. mjesto zauzela ponajprije zbog visoke razine sigurnosti (12. mjesto), očuvanja okoliša (11. mjesto), ugodne klime (9. mjesto) i zbog nevelikih prometnih gužvi (11. mjesto). No kad je u pitanju novac, tu ne stojimo tako dobro pa je prema kupovnoj moći Hrvatska tek na 38. mjestu.

Ostale zanimljive podatke iz svjetskog indexa možete pročitati ovdje.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana