Kultura

Shvaćam usporedbu sa Srđem

Shvaćam usporedbu sa Srđem

U organizaciji udruga Art radionica Lazareti i Inicijative Srđ je naš! prikazan je dokumentarni film „Nasamareni ste!“ (eng. You've been Trumped!) škotskog autora Anthonyja Baxtera.

Po završetku projekcije s autorom je razgovarao predsjednik Inicijative Srđ je naš! Đuro Capor, a autor je detaljnije opisao okolnosti snimanja filma i svih problema koji su pratili snimanje dokumentarca o borbi male lokalne zajednice s močnim tajkunom.

– Moji prijatelji odveli su me na Srđ, na prostor planiranog golf terena i shvaćam usporedbu s događanjima u Škotskoj – kazao je autor nagrađivanog dokumentarca Anthony Baxter dodavši kako nitko nije htio podržati i financirati film, te kako su sve morali sami organizirati.

– Pogledali su ga zastupnici u škotskom parlamentu i gledatelji diljem Škotske. Prvi tjedan prikazivanja u Aberdeenu film je srušio rekord kojeg je držao Harry Potter – kazao je autor dokumentarca Anthony Baxter te dodao:
– Bio sam šokiran kad je škotska vlada uklonila zakonska ograničenja za provedbu Trumpovog projekta. U tom dijelu Škotske nezaposlenost je tek jedan posto i nije nam bila potrebna ta investicija da bi živjeli dobro.

Prema Baxteru, veliku ulogu u podršci Trumpu dali su lokalni, ali i nacionalni mediji, koji su od početka projekta nastupali vrlo pristrano, bez obzira na izvor financiranja. Posebno je istaknuo kako ni mediji ni škotska vlada nisu provjerili brojke koje je Trump ponudio, niti je izrađena nezavisna studija izvedivosti.

– U srpnju iduće godine najavljeno je otvaranje prvog golf igrališta, ali bez popratnih sadržaja, hotela, apartmana. Trump je u međuvremenu zapao u probleme i cijeli projekt je postao financijski upitan – zaključio je Baxter.

Dubrovačka publika imala je privilegiju ovaj višestruko nagrađivani film pogledati prije prikazivanja na otvaranju ovogodišnjeg Human Rights Festivala u Zagrebu.

Pročitajte još

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist