Natrag
19.4.2019 20:30

facebook

twitter

google

rss

dulist

SHOPPING PREKO GRANICE Dubrovčani najčešće ‘švercaju’ lijekove za smirenje

30.10.2018 @ 18:35 Hrvoje Curić Aktualno

Podijelite:

Nije neka novost da neki građani po lijekove koji se prepisiju na recept posežu za izvorima iz susjednih nam država gdje su isti ponekad i po deset puta jeftiniji.
No mnogi ne znaju da se kazne za unos lijekova koji sadrže opojne droge protežu do vrtoglavih 10 tisuća kuna. Naime bez pravilne dokumentacije čak i jedna ‘tabla’ lijeka poput Diazepama može fizičku osobu postaviti u jako neugodnu situaciju na graničnom prijelazu. Upravo ti lijekovi koji se sve više prepisuju ‘za smirenje’ su najčešći slučajevi nezakonitog unosa lijekova preko graničnih prijelaza u našoj županiji, ali i jedni od najprepisivanijih lijekova u Hrvatskoj.

Što kaže zakon?
-Unošenje gotovih lijekova i lijekova koji sadrže droge nadziru granični carinski uredi na temelju odredbi Zakona o lijekovima i Zakona o suzbijanju zlouporabe droga. Osobe koje prelaze državnu granicu smiju posjedovati lijek koji sadrži drogu samo na temelju medicinske dokumentacije (preslika recepta za lijek, prijepis povijesti bolesti ili ovjerena liječnička potvrda) i u količini nužnoj za osobnu uporabu u trajanju do najviše pet dana. Ukoliko se radi o osobama koje su na supstitucijskoj terapiji bolesti ovisnosti ili simptomatskoj terapiji u terminalnoj fazi malignih bolesti, količina lijeka može biti za 15 dana osobne uporabe – navedeno je na stranicama Carine Republike Hrvatske. Također se navodi i kako bez potrebne medicinske dokumentacije fizička osoba podliježe članku 59. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga. Odnosno, kako stoji u istom članku, bit će naplaćena kazna u rasponu od 1000 do 10 000 kuna.

Situacija u Županiji
S našim upitima obratili smo se i PU dNŽ koji su nam potvrdili stanje u razdoblju od početka lipnja do početka listopada.
-Od početka lipnja do početka listopada ove godine na graničnim prijelazima Policijske uprave dubrovačkoneretvanske 95 osoba je zatečeno i sankcionirano zbog posjedovanja
lijekova koji se nalaze na Popisu droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga. Najveći dio spomenutih osoba je, zbog počinjenog prekršaja iz članka 24 Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, sankcioniran izdavanjem obveznog prekršajnog naloga te su kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 1000 kuna i 100 kuna troškova postupka. U iznimnim slučajevima primjenjivao se institut ‘beznačajnog prekršaja’, a svi pronađeni lijekovi su bez izuzetka, uz potvrdu, oduzeti – tvrde iz Policijske uprave.

Benzodiazepin najčešći
Iz PU dubrovačko-neretvanske su nam potvrdili kako su lijekovi koji se najčešće oduzimaju na graničnim prijelazima oni iz obitelji lijekova benzodiazepina, odnosno konkretnije Xanax i Diazepam. Diazepam (prema benzodijazepin) je trankvilizator, anksiolitik iz skupine benzodijazepinskih derivata. Smanjuje napetost, tjeskobu i mišićne grčeve nakon ozljeda, bolesti i kod padavice. Otklanja nesanicu, a dobro djeluje i na stabilizaciju vegetativnoga živčanog sustava. Primjenjuje se u obliku tableta, dražeja i injekcija. Najpoznatija su zaštićena trgovačka imena diazepama Apaurin i Valium. U skupinu lijekova benzodiazepina ulazi i Xanax, a kombinacija opijatnih analgetika i benzodiazepina, osobito Xanaxa pokazala se čestim uzrokom predoziranja s fatalnim ishodom. Prema podacima HZZo-a, u Hrvatskoj su se prošle godine prekomjerno trošili baš ti lijekovi. Prošle godine na recept je izdano čak 3,361.321 pakiranje diazepama, a za to je iz proračuna otišlo gotovo 31 milijun kuna.

Komentari

O autoru: Hrvoje Curić


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana