Slušni aparat

Sezona klupske glazbe

Sezona klupske glazbe

Topliji dani znak su izvođačima da napokon iziđu iz svojih jazbina i razvesele svoje fanove živom svirkom. I dok će većina publike strpljivo iščekivati ljeto i koncerte na otvorenom, a ove godine imaju i dosta razloga za veselje najavama nastupa The Curea na jarunskom InMusicu, Skunk Anansie ili Whitesnakea na Šalati, i naravno najveće poslastice – dva ekspresno rasprodana koncerta Foo Fightersa u pulskoj Areni, oni veći ovisnici o konzumiranju žive glazbe imat će i dovoljno prilika da u klupskom okruženju kvalitetno provedu proljetne noći.

Naravno, Dubrovnik je daleko od svih glazbeno-prometnih transverzala pa ćete se morati uputiti prema metropoli, a tko se tamo nađe ovaj vikend imat će priliku u nedjelju, 21. travnja nazočiti fantastično-ekscentričnom nastupu njujorškog sastava IMPERIAL TRIUMPHANT. Ovaj tajnoviti trio, sakriven iza zlatnih art-deco maski po prvi put u svojoj karijeri obilaze Europu, a samo tjedan dana nakon zatvaranja legendarnog Roadburna, našoj publici će predstaviti svoj treći studijski album ‘Vile Luxury’, avangardnu black metal kakofoniju popraćenu puhačkom freejazz instrumentacijom koja suprotstavlja teme veličanstvenosti, bogatstva i luksuza javno vidljivog New Yorka i njegovog prljavog, pokvarenog i siromašnog podzemlja skrivenog daleko izvan pogleda svijeta. Ritam se suprotstavlja neredu, harmonija buci, dizajnerske torbice štakorima koji kradu trokut pizze.

Koncert koji nijednog posjetitelja neće ostaviti ravnodušnim, nastup koji je prepuni tilburški Patronaat oborio s nogu i pogodio posred duše događaj je koji se ne bi smio propustiti. A ako se već zateknete tamo, nemojte kasniti jer ćete propustiti odličnu poljsku predgrupu MoRd’A’sTiGMaTa, black metal drugačijeg avangardnog smjera, gromkije i melodičnije vrste inspirirane njihovim globalno slavnim sunarodnjacima – Behemothom. U Zagrebu će predstaviti svoj novi, peti po redu album ‘Dreams of Quiet Places’. Ukoliko pak kaos i buka nisu vaš stil, samo četiri dana kasnije, u četvrtak 25. travnja imate priliku provesti laganu, relaksirajuću, instrumentalnu večer sa legendama iz Japana – grupom Mono.

Opustite se polaganom strujanju valova gitarističke virtuoznosti Takaakire Gotoa i družine, koji ove godine obilježavaju dvadeset godina karijere i promoviraju svoj deseti album ‘Nowhere Now Here’. Ovaj put na turneju vode i vrsnu britansku čelisticu Jo Quail koju sam već imao priliku hvaliti u prethodnim kolumnama. Osim samostalnog zagrijavanja publike, njezino violončelo izvrsno se uklapa u melankoličnu atmosferu live nastupa japanskih majstora zvuka. Kao i uvijek, obvezno dođite na vrijeme za prvu predgrupu, norveške post-punk/noise-rock genijalce aRaBRoT. Ime sigurno prepoznajete iz proteklih kolumni, jer je njihovprošlogodišnji album ‘Who Do You Love?’ zauzeo odlično četvrto mjesto na mojoj godišnjoj top-listi. Sad stvarno nemate više izgovora da ne poslušate taj vrhunski album.

Ako su vam ova dva koncerta ipak stigla u posljednji čas i naš lokalni zračni monopolist traži bubreg i pola litre plazme za povratni let, planirajte unaprijed za 24. svibnja kad u Zagreb stižu američki sludgeri iz Savannah u Georgiji, pitoresknog post-kolonijalnog gradića na obalama Atlantika koji je iznjedrio legende metala – Baroness i Kylesu, a njihovi sugrađani, momci iz BlaCk Tusk rastrest će vam sve kosti u vrtlogu mosh-pita predstavljajući svog prošlogodišnji, šesti po redu album ‘T.C.B.T.’ (Taking Care of Black Tusk), također jedan od konsenzusom proglašenih naj-albuma 2018. Nakon devedesetak minuta bespoštedne ofanzive hitovima kao što su ‘Burn the Stars’, ‘Agali’ i ‘Scalped’ u multipraktiku punka, thrasha, laktova i pokojeg rasklimanog zuba zasigurno ćete biti spremni za nadolazeće hrvatsko glazbeno ljeto.

Pročitajte još

Završetak tekuće inkarnacije

Ivan Jelčić

Najpoznatija banana na svijetu

Petar Ipšić

Dekodiranje narančastog genoma

Ivan Jelčić