Grad

ŠETNJA KROZ POVIJEST Obnavlja se renesansni dubrovački vodovod

ŠETNJA KROZ POVIJEST Obnavlja se renesansni dubrovački vodovod

Trasa dubrovačkog ranorenesansnog gravitacijskog vodovoda od izvorišta u Šumetu do naselja Nuncijata trebala bi se obnoviti i prezentirati javnosti.

Riječ je o vodovodu koji datira iz 15. stoljeća, s pripadajućim objektima u duljini od 8,5 km. Uređenjem trase u funkciji pješačko-biciklističke namjene trebala bi se unaprijedit ukupna turistička ponuda, smatraju iz grada Dubrovnika.

Projekt je prepoznat i od starne Ministarstva turizma pa su gradonačelnik Andro Vlahušić i ministar turizma Darko Lorencin potpisali Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru Programa „Fond za razvoj turizma“ 2014.godine. Riječ je o pola milijuna kuna bespovratnih sredstava.
Inače, projekt je prijavila Razvojna agencija Grada Dubrovnika DURA u suradnji s Gradom Dubrovnikom.

U prvoj fazi projekta izradila bi se projektna dokumentacija, a nakon toga realizirao bi se cijeli projekt. Osim toga, naglasak planiranog rješenja je doprinijeti razvitku turističkih sadržaja neposredno uz koridor trase.

– U okviru naselja Šumet, Knežica, Sustjepan te Nuncijata potaknut će se razvitak specifične turističke ponude, u naseljima koja do sada nisu turistički atraktivni pa se samim time očekuje i korist projekta za lokalnu zajednicu.
Trasa vodovoda bit će istovremeno rekreativnog i edukacijskog karaktera. Šetnja trasom omogućit će posjetitelju da se vrati šest stoljeća unatrag i „od kilometra do kilometra“ bude svjedok tog iznimnog graditeljskog pothvata, jedinstvenog u Europi u to vrijeme – ističu iz DURA-e.

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist