Aktualno

Šestorci iz “Herceg-Bosne” 111 godina zatvora

Šestorica Hrvata iz BiH danas su na Haškom sudu osuđeni na ukupno 111 godina zatvora.

Sud je utvrdio kako su počinili zločine u okviru 'udruženog zločinačkog pothvata predvođenog bivšim predsjednikom Franjom Tuđmanom, s ciljem pripajanja teritorija države BiH Hrvatskoj'. U sklopu ovog udruženog zločinačkog pothvata na teritoriju BiH počinjeni su brojni ratni zločini i zločini protiv čovječnosti.

Svi optuženi su proglašeni krivima, pri čemu je bivši predsjednik Vlade Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen na 25 godina zatvora, ministar obrane Bruno Stojić te načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na 20 godina zatvora, zapovjednik Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina zatvora, dok je predstojnik Odjela za zatočene Berislav Pušić osuđen na 10 godina zatvora.

Sudsko vijeće utvrdilo je kako je sukob u BiH bio međunarodnog karaktera, što znači da je Haški sud presudio da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH. Suci su zaključili da su se pripadnici Hrvatske vojske borili zajedno s pripadnicima HVO-a.

Na čelu udruženog zločinačkog pothvata bio je Franjo Tuđman, koji je, prema zaključcima suda, s liderima 'Herceg-Bosne' dogovorio etničko čišćenje muslimanskog stanovništva s teritorija BiH kojeg su smatrali 'hrvatskim'. Sud je zaključio da počinjeni zločini nisu bili samovolja šačice vojnika, već dio udruženog zločinačkog pothvata.

– Tuđman, Šušak, Bobetko, Boban i drugi postigli su međusobni dogovor, a HVO je korišten radi ostvarivanja udruženog zločinačkog pothvata – rekao je sudac Jean Claude Antonetti u presudi.

Podsjetimo, šestorka se Haškom sudu dobrovoljno predala 2004. godine kada je podignuta i optužnica, a suđenje je trajalo ukupno sedam godina.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ SE OPROSTIO OD MANI GOTOVAC ‘Nedostajat će nam njezina odvažnost’

Dulist

IPAK SE KREĆE! Službeno počela gradnja pristupne ceste za Pelješki most

Dulist

Srušio se potporni zid na gradilištu u Zatonu, susjedi strahuju za stabilnost njihove zgrade

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija