Aktualno

Šestorci iz “Herceg-Bosne” 111 godina zatvora

Šestorica Hrvata iz BiH danas su na Haškom sudu osuđeni na ukupno 111 godina zatvora.

Sud je utvrdio kako su počinili zločine u okviru 'udruženog zločinačkog pothvata predvođenog bivšim predsjednikom Franjom Tuđmanom, s ciljem pripajanja teritorija države BiH Hrvatskoj'. U sklopu ovog udruženog zločinačkog pothvata na teritoriju BiH počinjeni su brojni ratni zločini i zločini protiv čovječnosti.

Svi optuženi su proglašeni krivima, pri čemu je bivši predsjednik Vlade Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen na 25 godina zatvora, ministar obrane Bruno Stojić te načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na 20 godina zatvora, zapovjednik Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina zatvora, dok je predstojnik Odjela za zatočene Berislav Pušić osuđen na 10 godina zatvora.

Sudsko vijeće utvrdilo je kako je sukob u BiH bio međunarodnog karaktera, što znači da je Haški sud presudio da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH. Suci su zaključili da su se pripadnici Hrvatske vojske borili zajedno s pripadnicima HVO-a.

Na čelu udruženog zločinačkog pothvata bio je Franjo Tuđman, koji je, prema zaključcima suda, s liderima 'Herceg-Bosne' dogovorio etničko čišćenje muslimanskog stanovništva s teritorija BiH kojeg su smatrali 'hrvatskim'. Sud je zaključio da počinjeni zločini nisu bili samovolja šačice vojnika, već dio udruženog zločinačkog pothvata.

– Tuđman, Šušak, Bobetko, Boban i drugi postigli su međusobni dogovor, a HVO je korišten radi ostvarivanja udruženog zločinačkog pothvata – rekao je sudac Jean Claude Antonetti u presudi.

Podsjetimo, šestorka se Haškom sudu dobrovoljno predala 2004. godine kada je podignuta i optužnica, a suđenje je trajalo ukupno sedam godina.

Pročitajte još

Na Elafitima zabilježen prvi masovni pomor palastura u Hrvatskoj!

Dulist

U ponoć počinje izborna šutnja, u nedjelju biramo europarlamentarce

Dulist

VODIČ ZA EU IZBORE Kome ćete u nedjelju dati preferencijalni glas?

Dulist