Aktualno

Šestorci iz “Herceg-Bosne” 111 godina zatvora

Šestorica Hrvata iz BiH danas su na Haškom sudu osuđeni na ukupno 111 godina zatvora.

Sud je utvrdio kako su počinili zločine u okviru 'udruženog zločinačkog pothvata predvođenog bivšim predsjednikom Franjom Tuđmanom, s ciljem pripajanja teritorija države BiH Hrvatskoj'. U sklopu ovog udruženog zločinačkog pothvata na teritoriju BiH počinjeni su brojni ratni zločini i zločini protiv čovječnosti.

Svi optuženi su proglašeni krivima, pri čemu je bivši predsjednik Vlade Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen na 25 godina zatvora, ministar obrane Bruno Stojić te načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na 20 godina zatvora, zapovjednik Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina zatvora, dok je predstojnik Odjela za zatočene Berislav Pušić osuđen na 10 godina zatvora.

Sudsko vijeće utvrdilo je kako je sukob u BiH bio međunarodnog karaktera, što znači da je Haški sud presudio da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH. Suci su zaključili da su se pripadnici Hrvatske vojske borili zajedno s pripadnicima HVO-a.

Na čelu udruženog zločinačkog pothvata bio je Franjo Tuđman, koji je, prema zaključcima suda, s liderima 'Herceg-Bosne' dogovorio etničko čišćenje muslimanskog stanovništva s teritorija BiH kojeg su smatrali 'hrvatskim'. Sud je zaključio da počinjeni zločini nisu bili samovolja šačice vojnika, već dio udruženog zločinačkog pothvata.

– Tuđman, Šušak, Bobetko, Boban i drugi postigli su međusobni dogovor, a HVO je korišten radi ostvarivanja udruženog zločinačkog pothvata – rekao je sudac Jean Claude Antonetti u presudi.

Podsjetimo, šestorka se Haškom sudu dobrovoljno predala 2004. godine kada je podignuta i optužnica, a suđenje je trajalo ukupno sedam godina.

Pročitajte još

U petak je u Gradu bilo više od 12 tisuća turista, najviše iz Ujedinjenog Kraljevstva

Dulist

MARIJANA ŠURKOVIĆ DAVIS Nakon uspješne plivačke karijere, stekla je četiri diplome i danas s obitelji živi u Korčuli

Barbara Đurasović

Juniori Juga doživjeli poraz u finalu Kupa Hrvatske

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija