Aktualno

ŠESTI DUBROVNIK FESTIWINE Kreće dubrovačka vinska setemana

ŠESTI DUBROVNIK FESTIWINE Kreće dubrovačka vinska setemana

Program ovogodišnjeg, šestog po redu ‘Dubrovnik FestiWine-a’, vinskog festivala predstavili su izvršna producentica festivala Tilda Bogdanović, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, predsjednica HGK – Županijske komore Dubrovnik Terezina Orlić, pobjednik prošlogodišnjeg festivala Niko Karaman i drugi organizatori na konferenciji za medije u ponedjeljak u hotelu Dubrovnik Palace.

– Prije tri godine smo otvorili vrata i iz regionalnih okvira prerasli u međunarodni festival. To je bio trenutak kad smo s vinarima procijenili da su oni dovoljno stabilni na tržištu i da se nemamo čega bojati, da možemo pustiti sve one koji se žele okušati na našem tržištu da dođu jer u stvari uvijek je utakmica najbolji oblik da se vidi gdje je tko. Šećući po Dubrovniku potražite ljubičaste balone sa znakom ‘Wine friendly’, to su restorani koji sudjeluju u našem projektu i koji pružaju posebne gurmanske užitke, menije sljubljene s vinima tako da doprinesu jednoj sveukupnoj atmosferi vinskog grada. Ponosni smo upravo na gala večeru, gdje je deset mladih ljudi dobilo priliku za edukaciju s vrsnim chefovima u njihovim restoranima, i u Hrvatskoj i van naših granica, po mjesec dana da nauče neke nove vještine koje mogu donijeti i implementirati u svoj rad, i pridonijeti ukupnoj ponudi dižući kvalitetu naše destinacije – najavila je Bogdanović.

Navela je da festival okuplja oko 70 sudionika, osim iz Hrvatske, i iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Italije i Makedonije.

– U našoj županiji, imamo najbolja bijela i crna hrvatska vina. Dingač, pošip, malvasija i grk imena su koja govore sama za sebe. I ovaj put ih želimo još jednom predstaviti javnosti i približiti ih našim hotelijerima, ugostiteljima, stolovima naših turista, želimo da svaki kuša naše vino. Nije cjelovit doživljaj ove turističke destinacije ako se ne kuša naše vino. Najvažnije je što o tome misle sami vinari, a također smatraju da im je vinski festival donio jedan novi prozor prema Hrvatskoj i svijetu, prema tržištu, jer osim što treba napraviti izvrstan proizvod treba ga i prodati – podsjetio je Dobroslavić.

Dodao je i da se vinarstvo i vinogradarstvo vrlo dobro oporavilo uslijed požara na Pelješcu, uslijed suradnje vinara i županije.

– Hrvatska gospodarska komora zadnjih dvije, tri godine ne samo da podupire festival, nego i sufinancira svoje članice. Festival je zamišljen prvenstveno kao promocija vinara iz naše županije. Dubrovnik je uvijek bio otvoren grad, otvorili smo se naravno prema vinarima Hrvatske, ali i prema vinarima našeg okruženja. Uvijek je dobro vidjeti konkurenciju i različitosti, koja su to druga vina. Izdvojila bih središnju promociju u petak i subotu, moramo se promovirati u smislu Hrvatske kao zemlje vina – naglasila je Orlić.

– FestiWine se pretvorio u tradiciju. Dubrovnik, grad i šampion turizma, grad kulture i gastronomije, sve jedno usko vezano uz drugo, kako bi bili uistinu uspješna destinacija. Zbog toga je važno promovirati ovo što je lokalno, što je naše, a imamo se s čime ponositi. Naša dubrovačka vina, s područja naše županije su uistinu izvrsna, i ono što treba u budućnosti poticati je da zauzimaju, ako ne u potpunosti, onda 90 posto vinske karte svih dubrovačkih restorana i hotela. Moramo cijeniti sebe i svoje, i tako promovirati i ovaj drugi vid našeg gospodarstva; našu poljoprivredu – istaknuo je Franković.

– Imamo četiri vrhunska županijska brenda na svjetskim razinama, a to su dubrovačka malvasija, pošip, grk i plavac mali s Pelješca. Toga se ne smijemo nigdje sramiti, niti ta vina zaslužuju biti loše pozicionirana. Danas smo s iznimnim zalaganjem, prvenstveno vinara i institucija koje nam pomažu došli na jednu zavidnu razinu i na dubrovačke trpeze možemo staviti naše najbolje brendove. Dubrovnik Festiwine je rezultirao i novim projektima. Društvo prijatelja dubrovačke malvasije potpisuje ugovor o nastavku revitalizacije dubrovačke malvasije s Agronomskim fakultetom, s Općinom Konavle, Gradom Dubrovnikom i županijom. Prošle godine je jednoglasno donesena odluka da Dubrovnik u lipnju 2020. godine bude domaćin međunarodnog svjetskog kongresa o malvasijama – najavio je Karaman.

Tjedni program festivala uključuje vinsku školu ‘Od sada biram vino!’ koja traje od 23. do 26. travnja, gala večeru u četvrtak 25. travnja, čiji je prihod namijenjen stipendiranju mladih te središnje izložbe 26. i 27. travnja.

Festival je u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije, uz domaćinstvo Grada Dubrovnika i u produkciji agencije „Dubrovnik PartneR“ te uz potporu ALH grupacije, Sunset Beach Dubrovnik,i drugih partnera.

Podsjetimo, Dubrovnik FestiWine je nastao u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije 2014. godine kao regionalni festival, a nakon tri godine prerastao je u međunarodni vinski događaj.

Đivo Glanz

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist