Aktualno

ŠESTI DUBROVNIK FESTIWINE Kreće dubrovačka vinska setemana

Program ovogodišnjeg, šestog po redu ‘Dubrovnik FestiWine-a’, vinskog festivala predstavili su izvršna producentica festivala Tilda Bogdanović, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, predsjednica HGK – Županijske komore Dubrovnik Terezina Orlić, pobjednik prošlogodišnjeg festivala Niko Karaman i drugi organizatori na konferenciji za medije u ponedjeljak u hotelu Dubrovnik Palace.

– Prije tri godine smo otvorili vrata i iz regionalnih okvira prerasli u međunarodni festival. To je bio trenutak kad smo s vinarima procijenili da su oni dovoljno stabilni na tržištu i da se nemamo čega bojati, da možemo pustiti sve one koji se žele okušati na našem tržištu da dođu jer u stvari uvijek je utakmica najbolji oblik da se vidi gdje je tko. Šećući po Dubrovniku potražite ljubičaste balone sa znakom ‘Wine friendly’, to su restorani koji sudjeluju u našem projektu i koji pružaju posebne gurmanske užitke, menije sljubljene s vinima tako da doprinesu jednoj sveukupnoj atmosferi vinskog grada. Ponosni smo upravo na gala večeru, gdje je deset mladih ljudi dobilo priliku za edukaciju s vrsnim chefovima u njihovim restoranima, i u Hrvatskoj i van naših granica, po mjesec dana da nauče neke nove vještine koje mogu donijeti i implementirati u svoj rad, i pridonijeti ukupnoj ponudi dižući kvalitetu naše destinacije – najavila je Bogdanović.

Navela je da festival okuplja oko 70 sudionika, osim iz Hrvatske, i iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Italije i Makedonije.

– U našoj županiji, imamo najbolja bijela i crna hrvatska vina. Dingač, pošip, malvasija i grk imena su koja govore sama za sebe. I ovaj put ih želimo još jednom predstaviti javnosti i približiti ih našim hotelijerima, ugostiteljima, stolovima naših turista, želimo da svaki kuša naše vino. Nije cjelovit doživljaj ove turističke destinacije ako se ne kuša naše vino. Najvažnije je što o tome misle sami vinari, a također smatraju da im je vinski festival donio jedan novi prozor prema Hrvatskoj i svijetu, prema tržištu, jer osim što treba napraviti izvrstan proizvod treba ga i prodati – podsjetio je Dobroslavić.

Dodao je i da se vinarstvo i vinogradarstvo vrlo dobro oporavilo uslijed požara na Pelješcu, uslijed suradnje vinara i županije.

– Hrvatska gospodarska komora zadnjih dvije, tri godine ne samo da podupire festival, nego i sufinancira svoje članice. Festival je zamišljen prvenstveno kao promocija vinara iz naše županije. Dubrovnik je uvijek bio otvoren grad, otvorili smo se naravno prema vinarima Hrvatske, ali i prema vinarima našeg okruženja. Uvijek je dobro vidjeti konkurenciju i različitosti, koja su to druga vina. Izdvojila bih središnju promociju u petak i subotu, moramo se promovirati u smislu Hrvatske kao zemlje vina – naglasila je Orlić.

– FestiWine se pretvorio u tradiciju. Dubrovnik, grad i šampion turizma, grad kulture i gastronomije, sve jedno usko vezano uz drugo, kako bi bili uistinu uspješna destinacija. Zbog toga je važno promovirati ovo što je lokalno, što je naše, a imamo se s čime ponositi. Naša dubrovačka vina, s područja naše županije su uistinu izvrsna, i ono što treba u budućnosti poticati je da zauzimaju, ako ne u potpunosti, onda 90 posto vinske karte svih dubrovačkih restorana i hotela. Moramo cijeniti sebe i svoje, i tako promovirati i ovaj drugi vid našeg gospodarstva; našu poljoprivredu – istaknuo je Franković.

– Imamo četiri vrhunska županijska brenda na svjetskim razinama, a to su dubrovačka malvasija, pošip, grk i plavac mali s Pelješca. Toga se ne smijemo nigdje sramiti, niti ta vina zaslužuju biti loše pozicionirana. Danas smo s iznimnim zalaganjem, prvenstveno vinara i institucija koje nam pomažu došli na jednu zavidnu razinu i na dubrovačke trpeze možemo staviti naše najbolje brendove. Dubrovnik Festiwine je rezultirao i novim projektima. Društvo prijatelja dubrovačke malvasije potpisuje ugovor o nastavku revitalizacije dubrovačke malvasije s Agronomskim fakultetom, s Općinom Konavle, Gradom Dubrovnikom i županijom. Prošle godine je jednoglasno donesena odluka da Dubrovnik u lipnju 2020. godine bude domaćin međunarodnog svjetskog kongresa o malvasijama – najavio je Karaman.

Tjedni program festivala uključuje vinsku školu ‘Od sada biram vino!’ koja traje od 23. do 26. travnja, gala večeru u četvrtak 25. travnja, čiji je prihod namijenjen stipendiranju mladih te središnje izložbe 26. i 27. travnja.

Festival je u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije, uz domaćinstvo Grada Dubrovnika i u produkciji agencije „Dubrovnik PartneR“ te uz potporu ALH grupacije, Sunset Beach Dubrovnik,i drugih partnera.

Podsjetimo, Dubrovnik FestiWine je nastao u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije 2014. godine kao regionalni festival, a nakon tri godine prerastao je u međunarodni vinski događaj.

Đivo Glanz

Pročitajte još

LUČKA UPRAVA O KORONAVIRUSU ‘Pratimo situaciju ususret prvom kruzeru’

Andrea Falkoni Račić

IZ HGK PORUČUJU: ‘Gospodarstvenici moraju biti oprezni, ali mjesta panici nema’

Dulist

ZRAČNA LUKA DUBROVNIK ‘Nije došlo do otkazivanja letova, ali bilježimo pad prometa putnika’

Andrea Falkoni Račić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija