DuList IN

Šest stanara Tvornice ideja

Šest stanara Tvornice ideja

Kada je svojedobno gradonačelnik Vlahušić najavio pokretanje Tvornice ideja u zgradi bivšeg SDK-a, mnogim građanima je to zvučalo kao još jedna u nizu floskula kojima su političari inače vični.

Međutim, kada se prođu velika drvena vrata ulaza u monumentalnu zgradu na Pilama te na prvom katu susretne s mladim ljudima koji se bave ozbiljnim i inovativnim poslom u IT tehnologiji, energetici ili održivom razvoju, cijela, naizgled bezlična ideja prokrvi se svježinom njihovih stavova i vedrinom duha.

Projekt poduzetničkog inkubatora službeno je pokrenut 1. rujna prošle godine i baš kao u svakom drugom inkubatoru, proces sazrijevanja odvija su u kontroliranim i sigurnim uvjetima koje je Grad Dubrovnik osigurao kroz svoju razvojnu agenciju DURA-u. Premda zamišljen tek kao ležerno druženje, iz razgovora s mladim dubrovačkim poduzetnicima iz Tvornice ideja od samog se početka moglo osjetiti ozbiljnost u pristupu, ali i zdrava ambicija za uspjehom.

DOBAR POTICAJ ZA POČETAK

– Razvojna agencija nam je ponudila poslovni prostor i računovodstvene i promocijske usluge, a mi smo projekt prepoznali kao dobar poticaj za naš početak – kaže Ariana Lušić, vlasnica tvrtke PRO Dubrovnik, ističući kako ih se često „gura“ na održavanje korisnih sastanaka na kojima sučeljavaju ideje, ali i rješavaju zajedničke probleme. Suradnja Grada i mladih poduzetnika nije stala na tome.

– Predstavili smo svoje ideje predstavnicima Grada i dobili smo punu potporu – ističe Ivan Grbavac, dok Ajla Spahić iz tvrtke Ave Natura dodaje kako je njena tvrtka već dobila priliku održati tečaj poslovnog engleskog jezika za zaposlenike gradske uprave.

Svi su puni hvale za projekt poduzetničkog inkubatora, svjesni da tako ostvaruju značajnu prednost pred drugim mladim poduzetnicima.
– Razlika se itekako osjeti, sama činjenica što ne plaćamo najam je velika stvar – složno ističu stanari Tvornice ideja.
– Savršeno smo svjesni da smo dobili priliku i svi ćemo to iskoristiti da se naše tvrtke u nekoliko godina osamostale – ističe Ajla Spahić, dok Vedran Vukas Džaić iz tvrtke INTUIT kaže kako se kroz projekt dobiva sigurnost da u svom uredu mogu u miru raditi.

Nama puno znači što nam je toplo, što imamo internetsku vezu, i što nismo opterećeni nekim problemima. Nemamo omču oko vrata, već sigurnost koja nam, u odnosu na druge, daje slobodu, i na tome smo zahvalni. Treba biti više ovakvih projekata i treba mlade više motivirati za rad i više im pomoći napraviti prvi korak – Vedran Vukas-Džaić

„NEMAMO OMČU OKO VRATA“

– Nama puno znači što nam je toplo, što imamo internetsku vezu i što nismo opterećeni nekim problemima. Nemamo omču oko vrata, već sigurnost koja nam, u odnosu na druge, daje slobodu, i na tome smo zahvalni. Treba biti više ovakvih projekata i treba mlade više motivirati za rad i više im pomoći napraviti prvi korak – govori Vukas-Džaić te dodaje kako je projekt poduzetničkog inkubatora prilika i za Grad Dubrovnik da na efikasan i prisan način može imati kontakt s mladim ljudima koji imaju vlastite ideje i započinju svoj posao.

– Jako smo zadovoljni što se nešto ovako pokrenulo i što imamo priliku raditi – kaže Davor Bušnja iz tvrtke n'o'n A te posebno ističe kako se svi posebno vesele novim stanarima, za koje u poduzetničkom inkubatoru ima mjesta i koji su uvijek dobrodošli.
– Dobra je stvar što smo se ovdje educirali i došli u doticaj s europskim predpristupnim, a kasnije i strukturnim fondovima. Kad imamo ideju, a politika zakoči, uvijek je možemo prijaviti Europskoj uniji – kaže Ivan Grbavac, suvlasnik tvrtke energIT.

Izvan posla se baš i ne druže, ali se često sretnu u hodnicima. Kažu, vrjednija im je poslovna suradnja, jer u razdoblju začetka poslovanja imaju priliku biti zajedno, razmjenjivati ideje i iskustva, a posebno probleme na koje nailaze. Neki od njih već zapošljavaju druge mlade ljude, a neki tek namjeravaju zapošljavati.

– Namjeravamo osim poslovnog engleskog širiti ponudu i na ostale jezike, i tu mislimo zaposliti mlade ljude s burze – govori Ajla Spahić, dok Ariana Lušić ističe kako se ne može zapošljavati, ako nema financijske neovisnosti.

ZAPOŠLJAVANJE MLADIH I SPOSOBNIH

– Država i grad potiču zapošljavanje, pa neki od nas namjeravaju to iskoristiti i zaposliti nekoliko novih zaposlenika – potvrđuje namjeru zapošljavanja drugih mladih sposobnih ljudi Ivan Grbavac. Ističe kako je sama Tvornica ideja savršena prilika diplomiranim, a nezaposlenim mladim ljudima da pokušaju sami nešto napraviti.

– U valu otpuštanja teško će itko naći posao – zaključuje Grbavac.
– Ovo nikako nije bačen novac. Vjerujem da naš razvoj može povući novo zapošljavanje ili stvaranje dodatnog posla koji će drugima dati priliku – zaključuje Vukas-Džaić.

U ključnom trenutku životnog sazrijevanja, okupljeni na jednom mjestu i u zajedničkom okruženju, skupina mladih dubrovačkih poduzetnika razmjenjujući iskustva i znanja ozbiljno je shvatila pruženu priliku.
Spomenimo na kraju da je šesta stanarka Tvornice ideja Marina Bušić iz agencije Portis, koja se bavi knjigovodstvenim poslovima za pomorce, a izostala je s razgovora zbog puta u Švicarsku.

„Tvrtku su u kolovozu 2011. godine osnovali mladi doktorandi FER-a u Zagrebu. Glavna djelatnost na području energetike je izgradnja solarnih sustava za proizvodnju električne energije kod kojih vlasnik može svu proizvedenu električnu energiju prodati operatoru tržišta energije po povlaštenoj cijeni. Također se bavimo ugradnjom solarnih sustava za grijanje tople vode, što neke općine subvencioniraju i sa 50% ukupne investicije, te izradom raznih energetskih studija. Osim energetikom, firma se bavi i računarstvom te nudi usluge izrade poslovnih aplikacija i internet stranica, ali i neke već gotove aplikacije kao što su obična i fiskalna kasa. Trenutno radimo na izgradnji nekoliko manjih solarnih elektrana postavljenih na krovove obiteljskih kuća i zemljane površine, te na nekoliko poslovnih aplikacija integriranih sa internet stranicama.“
Ivan Grbavac, Agencija za energetiku i informacijske tehnologije d.o.o. ‘energIT’

„Tvrtka nudi usluge organiziranja tečajeva stranih jezika. Upravo je završen dvoipolmjesečni tečaj poslovnog engleskog jezika za djelatnike Grada Dubrovnika. Sredinom veljače ponovno počinjemo sa tečajevima stranih jezika te nam se već mogu javiti svi zainteresirani građani i tvrtke iz Dubrovnika. Iznimno smo zadovoljni suradnjom sa Gradom Dubrovnikom i podrškom koja nam je pružena kroz projekt Tvornice ideja. Osim edukacijskih programa, Ave Natura već radi i na realizaciji nekih drugih projekata, te se nadamo nastavku odlične suradnje sa Gradom Dubrovnikom.“
Ajla Spahić, Ave natura d.o.o.

„Bavimo se projektima održivoga razvitka. Nudimo naše stručno znanje i savjet pri izradi rješenja, na primjer u ruralnom turizmu, gdje postoje seoska domaćinstva koja žele razviti gospodarske usluge i proizvode, a nemaju dovoljno znanja i vještina  za plasiranje istih na tržište i za uspostavljanje funkcionalnoga sistema prodaje. Drugim gospodarstvenicima nudimo savjete i rješenja za daljnji razvitak uz postizanje skladnoga i održivog funkcioniranja uvijek imajući u vidu očuvanje okoliša. Želja nam je razviti svijest korporativne društvene odgovornosti među svim poduzetnicima.“
Ariana Lušić, PRO Dubrovnik d.o.o.

„Mi smo otvorena i inovativna arhitektonska praksa koja se na istraživački način bavi arhitektonskim projektiranjem i urbanim planiranjem. Multidisciplinarnim pristupom, metodologijom rada, kao i fleksibilnim brojem stalnih i povremenih suradnika u mogućnosti smo odgovoriti na projekte različite zahtjevnosti, mjerila i tipologije. Važan dio uredskog poslovanja uključuje istraživačko – nastavni rad na sveučilištu i suradnju na znanstveno – stručnim projektima, radionicama i inicijativama. Uz eksperimentalni pristup arhitektonskom projektiranju i prostornom planiranju osnovni cilj je kreiranje socijalno osjetljivih prostora, odnosno stvaranje platforme za održivi prostorni razvoj.“
Davor Bušnja, n'on A d.o.o.:

„Bavimo se savjetovanjem u poslovnoj primjeni ICT tehnologije, izradi telekomunikacijskih i infrastrukturnih te raznih internet rješenja, održavanjem informatičke opreme te organizacijom informatičke edukacije. Korisnici su male i srednje tvrtke gotovo isključivo iz privatnog sektora, a većina posluje u turizmu. Pristup korisniku je individualiziran, a rješenja zadovoljavaju visoke standarde kvalitete i dinamike njihovog poslovanja. Razvojem tržišta uvodimo i nove tehnologije koje pridonose racionalizaciji troškova i osiguravaju nesmetan rast tvrtki, poput rješenja pametnih domova te virtualizacije ureda i radnih mjesta. Ovisno o veličini projekta formiramo cluster s partnerima te zajednički nastupamo na tržištu.“
Vedran Vukas-Džaić, INTUIT d.o.o.

Pročitajte još

KREATIVNI PRAZNICI U LUŽI Radionica crtanja likova iz crtića na najmlađe!

Dulist

GASTRO MARE Chef Bjelko donosi svoj recept za pečenog kokota

Dulist

[FOTO] OVO JE BAŠ SUPER Pogledajte kako izgledaju konavoski i župski ‘Čovječe ne ljuti se’

Dulist