Crna kronika

Šest aviona bori se s tri požara, prioritet su Konavle

Šest aviona bori se s tri požara, prioritet su Konavle

Šest protupožarnih aviona, tri Canadaira CL-415 i tri Airtractora AT-802 angažirano je na požarištima Kula Norinska kraj Metkovića te u Konavlima i na Pelješcu, dok helikopter Mi-8 MTV prevozi posade na relaciji Zemunik-Dubrovnik, javlja MORH.

Uz zračne snage, na požarištu u Kuli Norinskoj angažirane su i kopnene snage PP NOS OS RH s 52 pripadnika i sedam motornih vozila, dok se na požarištu u Orebiću nalazi 50 pripadnika sa šest motornih vozila.
Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević je na današnjoj sjednici Vlade istaknuo kako se, nakon što je obišao požare u Orebiću na Pelješcu i Kuli Norinskoj kod Metkovića u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, još jednom uvjerio kako sve sastavnice sustava izvrsno funkcioniraju na terenu, iako je situacija u posljednja dva dana bila iznimno složena i ozbiljna:

-Moram pohvaliti sve te ljude na terenu, od vatrogasaca koji daju sve od sebe, vojske koja je uvijek spremna pomoći narodu u nevolji, policije, Crvenog križa, kao i sve druge koji su dali ogroman doprinos u obrani obiteljskih kuća i pomogli lokalnom stanovništvu u obrani od požara – poručio je ministar Krstičević naglasivši kako su vatrogasci naši heroji.

Kapetan posade Canadaira CL-415 bojnik Tomislav Slavica koji je sudjelovao u gašenju na svim požarištima u protekla dva dana i koji je krenuo u svoju treću akciju pojasnio je situaciju na požarištima.

-Jučer sam gasio požar u Kuli Norinskoj, na Snježnici iznad Zračne luke Dubrovnik i na Pelješcu, a trenutno nam je prioritet požar iznad Zračne luke Dubrovnik. Za kraj sezone imamo veliki broj požara, a bura nam otežava gašenje i ometa letenje. Srećom, danas je situacija nešto mirnija i vjerujem kako ćemo uspjeti pogasiti sve požare – rekao je Slavica.

Prije polijetanja iz Zemunika na požarišta kod Dubrovnika i Metkovića pilot Canadaira bojnik Milan Došen istaknuo je kako su trenutno angažirani na požaru kod brda Snježnica pored Čilipa, gdje se njegovi kolege nalaze od ranih jutarnjih sati.

-Odlazimo zračnim mostom Zemunik-Dubrovnik i na taj način ne gubimo vrijeme u smjeni posada. Danas je povoljnija situacija s vremenom jer je bura oslabila te se nadamo da će nam to pomoći da do kraja dana stavimo sve požare pod nadzor – rekao je bojnik Došen.

Zračne snage su u protekla dva dana na sva tri požarišta na jugu Hrvatske ostvarila oko 50 sati naleta izbacivši oko 270 vodenih bombi, odnosno oko 1400 tona vode na požarišta.

Pročitajte još

[FOTO] SUDAR NA MAGISTRALI Dva automobila i cisterna, jedna osoba prevezena u bolnicu

Dulist

GOSPODARSKI KRIMINALITET Nizom kaznenih djela 41-godišnjak pričinio štetu od preko 100 tisuća eura

Dulist

Napustio nas je Nikša Bender, dugogodišnji turistički djelatnik

Dulist