Grad

Šesnaest kineskih vodiča ima licencu, ali još uvijek ima ‘ilegalaca’

Šesnaest kineskih vodiča ima licencu, ali još uvijek ima 'ilegalaca'

Na nedavnom susretu kineske delegacije s gradonačelnikom Matom Frankovićem na ‘tapeti’ se našlo nekoliko problema vezanih za kineske turiste, koji će se pokušati riješiti na obostrano zadovoljstvo.

Naime, na sastanku veleposlanika NR Kine Hu Zhaominga i gradonačelnika Frankovića povodom uključivanja kineskih policajaca u projekt ‘Sigurna turistička sezona’ istaknut je problem što jedan dio turističkih grupa iz Kine ne koristi službene, licencirane vodiče za obilazak povijesne jezgre Dubrovnika.

-U tom je smislu gradonačelnik istaknuo važnost kineskih policajaca koji će pomoći u komunikaciji s odgovornim osobama u ovakvim slučajevima – ističu iz gradske uprave. Napomenuto je također kako je šesnaest kineskih vodiča dobilo licencu za vođenje po Dubrovniku tako da postoji i legalan način za obilazak uz kineski jezik.

Veleposlanik Hu Zhaoming kazao je kako će šest kineskih policijskih službenika koji su do sredine kolovoza raspoređeni u tri policijske uprave, uključujući i Dubrovačko-neretvansku, biti na pomoći i kod ovakvih situacija. Rečeno je i kako će se uputiti pismo agencijama koje dovode kineske goste u Dubrovnik kako bi se reguliralo ovo pitanje.

Od problema s kojima se kineski turisti susreću u našem gradu istaknuo je nemogućnost korištenja napredne tehnologije za plaćanje te nedostatak kineskih restorana. Naglasio je i kako su odnosi između dvije države najbolji do sada, sve veći broj kineskih turista dolazi u Hrvatsku, raste robna razmjena i izvoz Hrvatske u Kinu, Kina ulaže značajne iznose ovdje, a nedavno je potpisan i ugovor za veliki posao gradnje mosta Komarna – Pelješac.

Most će graditi kineski konzorcij China Road and Bridge Corporation, čiji je menadžer Lu Shengwei kazao kako trenutačno traže suradnike u Hrvatskoj te kako jamče za kvalitetu i rokove projekta.

Otvorena je i teme kulturne suradnje te je spomenuta mogućnost gostovanja istaknutog kineskog pijanista na idućim Dubrovačkim ljetnim igrama.

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist