Županija

SEMINAR COTER ‘Povezivanje regija u Europi je preduvjet međusobnog poznavanja’

SEMINAR COTER 'Povezivanje regija u Europi je preduvjet međusobnog poznavanja'

U organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije i Odbora regija EU – Povjerenstva za politiku teritorijalne kohezije i proračun EU (COTER) u Dubrovniku je danas održan seminar na temu „Upotreba instrumenata kohezijske politike za rješavanje nedostataka ulaganja u europskim regijama“.

Župan Nikola Dobroslavić ovom je prilikom istaknuo kako je kohezijska politika temeljna politika Europske unije, koja omogućuje ispunjenje misije EU o ujednačavanju razvoja, smanjivanju razlika u razvijenosti pojedinih regija EU, ali i pojedinih država članica. Ukoliko bismo podbacili u kohezijskoj politici, koja je često i jedina solucija za brojne regije, gradove i općine, kazao je župan Dobroslavić, iznevjerili bismo temeljne postavke na kojima počiva EU, prenose iz Županije.

Budući da je u Odboru regija i izvjestitelj za mišljenje “Paket višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje 2021.-2027.”, župan Dobroslavić je između ostalog istaknuo:

-Stoga smo se u Mišljenju snažno usprotivili smanjenju izdvajanju za kohezijsku politiku, kao što je u prijedlogu EK, a također smo se usprotivili smanjenju sredstava za Zajedničku poljoprivrednu politiku, posebno za politiku ruralnog razvoja. Jednako tako, istaknuli smo da za LRS nije prihvatljivo pogoršavanje uvjeta korištenja kohezijskih fondova: smanjenje predfinanciranja, povećanje sufinanciranja i skraćenje roka korištenja N+3 na N+2. Usprotivili smo se i smanjenju sredstava za instrument za povezivanje Europe. Povezivanje regija u Europi je preduvjet međusobnog poznavanja, uzajamnog razumijevanja i očekivane suradnje – rekao je.
Tijekom svog izlaganja župan Dobroslavić je naglasio kako bez uspješne kohezijske politike regije i gradovi neće ispuniti svoju ulogu u razvoju svojih područja, a niti pridonijeti ujednačavanju razvijenosti u EU.

-Kohezijska politika jest politika solidarnosti, ona jest pomoć manje razvijenima, ali je ona prije svega razvojna politika od koje korist imaju svi, i nerazvijeni i razvijeni. Kohezijska politika pomaže nerazvijenima da pokušaju uhvatiti korak s razvijenijim, ali ona jednako tako pomaže i razvijenima. To treba imati uvijek na umu – istaknuo je župan.

Tijekom seminara održana su i tri panela na temu rješavanja nedostataka ulaganja u europskim regijama instrumentima kohezijske politike, a u svjetlu Prijedloga novog višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje 2021. – 2027., u kojem se predlaže smanjenje omotnice za kohezijsku politiku.

Tako su u prvom panelu pod nazivom „Višegodišnji financijski okvir: hoće li stvarno ispuniti potrebe regija“ sudjelovali Simeona Manova iz Glavne uprave za proračun EK, zastupnica u EU parlamentu Ivana Maletić, župan Nikola Dobroslavić – izvjestitelj za mišljenje OR-a „Paket višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje 2021. – 2027.“ te Michael Schneider, izvjestitelj za mišljenje OR-a „“Uredba o zajendičkim odredbama“. Cilj je rasprave bio pružiti pregled stanja aktualnih pregovora te je istaknuto kako su Odbor regija i Europski parlament usvojili svoja stajališta o prijeldogu paketa VFO-a, a države članice sada vode pregovore u okviru pripremnih tijela Vijeća kako bi se postigao dogovor na sastanku Europskog vijeća do listopada 2019.

„Alati za integrirani teritorijalni razvoj kao poticaj za lokalna ulaganja“ naziv je drugog panela, u kojem je bilo riječi o trenutačnom stanju u provedbi i stvarno iskustvo koje su stekle lokalne i regionalne vlasti u tekućem programskom razdoblju, a sudionici su bili gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, ministar u regionalnoj vladi pokrajine Glevoland i izvjestitelj za mišljenje OR-a „Europski fond za regionalni razvoj i Kohezijski fond“ Michiel Rijsberman, direktor EPRC-a Mr John Bachtler i u ime Službe EP za usluge parlamentarnih istraživanja (EPRS) Chris Van Lierop.

U trećem panelu pod nazivom „Prenošenje regionalnih potreba u preporuke po državama članicama“ sudjelovali su Mariana Hristcheva – voditeljica službe za evaluaciju i europski semestar, GU REGIO, EK, Rob Jonkman – izvjestitelj za mišljenje OR „Europski semestar i kohezijska politika: usklađivanje strukturnih reformi s dugoročnim ulaganjima“, Melanija Milić – ravnateljica RRA DUNEA i predstojnik Odjela za europske integracije, Institut za razvoj i međunarodne odnose Zagreb Jakša Puljiz. Tijekom rasprave bilo je riječi o postojećim postupcima i dosadašnjim iskustvima u prenošenju regionalnih potreba u preporuke po državama članicama, a u okviru predstojećih postupaka programiranja koji bi trebali početi već tijekom 2019.

Pročitajte još

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist

Vodovod osigurao bolju vodoopskrbu Dubrovačkog primorja

Dulist