Aktualno

ŠEF EPIDEMIOLOŠKE SLUŽBE: Nema stvarne opasnosti od ebole!

ŠEF EPIDEMIOLOŠKE SLUŽBE: Nema stvarne opasnosti od ebole!

Epidemija ebole u Zapadnoj Africi proglašena je međunarodnom zdravstvenom prijetnjom, a moguće posljedice su iznimno ozbiljne, zaključili su dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije.

Kolika je stvarna prijetnja za naše krajeve, osobito Dubrovnik kao turističku destinaciju, pitali smo Miljenka Ljubića, šefa Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko neretvanske županije, koji smatra kako nema mjesta stvarnoj panici, no nadzor putnika je svakako pojačan.

– Kao dio sustava Svjetske zdravstvene organizacije, od Europske komisije dobili smo već polovicom travnja upute za pojačani nadzor putnika koji dolaze iz ugroženih područja od ebole – Afrika ili trenutačno četiri zemlje u njoj. Možemo reći kako je rizik i u tim zemljama da se zarazi ebolom jako nizak, jedino ako putnik nije u njezi oboljelog ili prilikom pogreba oboljelog, stoga nema potrebe za panikom – kazao je Ljubić, dodavši:

– Čak i putnici koji dolaze iz Afrike, ako nisu bili u područjima ove četiri države, nisu nam rizični, no pojačani nadzor u zračnim lukama, odnosno na graničnim prijalzima postoji od Granične sanitarne inspekcije ili Ministarstva unutrašnjih poslova. Bitno je da se utvrdi, kada putnici dolaze, gdje su i – odakle dolaze, odnosno odakle su krenuli, jesu li bili u tim zemljama, pa čak i na proputovanju – kaže Ljubić.

Kako se utvrđuje je li putnik prethodno bio u potencijalno opasnim zemljama, te s kojim bolestima ebola ‘dijeli’ slične simptome, pročitatjte u tiskanom izdanju DuLista, koji je od sutra u prodaji.

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist