AktualnoUrednički izbor

SEDAM DANA RANIJE Završeni radovi na sanaciji pločnika ispred crkve sv. Vlaha

SEDAM DANA RANIJE Završeni radovi na sanaciji pločnika ispred crkve sv. Vlaha

Radovi na sanaciji pločnika ispred crkve sv. Vlaha su završeni, i to sedam dana ranije.

– No, kako je potrebno da mort očvrsne i osuši se, prostor gradilišta će biti ograđen sve do ponedjeljka, kad započinje demontaža ograde, a time i nesmetano korištenje pločnikom, između ostalog i za potrebe Zimskog festivala – odgovorili su nam u četvrtak iz Grada Dubrovnika. Prolazeći ovim dijelom, primjetili smo kako je ograda otvorena s dvije strane te smo vidjeli kako izgleda obnovljeni pločnik.

Radovi obuhvata od 300 metara četvornih započeti su još u rujnu ove godine. Ovaj zadatak povjeren je tvrtki Građevinar Quelin d.d., a nakon pažljive demontaže kamenog pločnika u cilju očuvanja što većeg dijela zdravog kamena te skidanja svih nečistoća i nasipa u fugama, vraćene su originalne ploče te je već tada procijenjeni udio novih iznosio 15 posto. Vrijednost investicije, podsjetimo, iznosila 845.312,00 kuna (s PDV-om).

– U dogovoru s Gradom Dubrovnikom i Konzervatorskim odjelom namjera je da godišnji programi obnove redovito nose sanaciju pločnika. Pritom se ne radi o mjestimičnom saniranju ošte­ćenja, već o sustavnoj sanaciji većih površina pod arheološkim nadzorom, s izmjenom nosivog sloja ugradnjom gline kako bi se postigla veća nosivost i spriječio nastanak oštećenja. Posri­jedi su ulegnuća zbog opterećenja od brojnih vozila, sve veće težine, kao i sve većih suncobrana koji lokalno naprežu popločanu površinu. Prethodno smo snimili dvije i pol tisuće metara četvor­nih platoa ispred Luže. Nažalost, naj­gore stanje detektirali smo ispred Crkve sv. Vlaha. Sanacija se obavlja na način da se demontiraju sve ploče, izmijeni nosivi sloj i potom se nakon obrade vraćaju demontirane ploče. Poanta je da bude što manje novih intervencija. Procijenili smo da je potrebno do 20 posto novih ploča. Inače, Stradun je logistički najzahtjevnija površina jer je teško organizirati sveobuhvatnu sana­ciju gdje bismo mogli otvoriti veći dio površine i sustavno raditi. Međutim, to jest nešto što nas čeka, naravno, ovisno o osiguranju sredstava – ispričala je u travnju za DuList rav­nateljica Zavod za obnovu Dubrov­nika Mihaela Skurić.

Pročitajte još

Izložba ‘Dani ponosa – herojska obrana Dubrovnika 1991.’ gostuje u Zagrebu

Dulist

Studentska ‘PEP konferencija’ ovog četvrtka i petka na Kampusu

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist