Politika

SDP-u prijeti kazna od 5 milijuna kuna

SDP-u prijeti kazna od 5 milijuna kuna

SDP, vodeća stranka vladajuće koalicije, nije objavio financijski izvještaj za 2012. na svojim internetskim stranicama te bi mogao izgubiti čak pet milijuna kuna.

Kako piše Večernji list, obaveza objavljivanja izvještaja, kao i sankcije u slučaju nepoštovanja te obaveze, proizlaze iz Zakona o financiranju političkih aktivnosti. Prema tom zakonu, stranke i nezavisni zastupnici dobivaju novac iz državnog proračuna za financiranje svojih aktivnosti sukladno broju osvojenih zastupničkih mjesta u Saboru, no zauzvrat su obavezne transparentno poslovati i objavljivati nekoliko vrsta izvještaja godišnje na svojim stranicama te ih podnositi Državnom uredu za reviziju ili Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

Jedna od obaveza koja proizlazi iz spomenutog zakona je i ta da se financijski izvještaj za prethodnu godinu mora objaviti na internetskim stranicama do 1. ožujka tekuće godine. Detaljnim pregledom SDP-ove stranice uočili smo da SDP tu obavezu nije ispunio, što nam je potvrdila i glasnogovornica Ivana Grljak, no situaciju je objasnila izvanrednim okolnostima.

– Nismo stavili izvještaj na web jer je odgovorna osoba imala iznenadnih zdravstvenih problema. O svemu su obaviješteni Državni ured za reviziju i DIP te je dogovoreno da će izvještaj biti stavljen u ponedjeljak – rekla nam je Ivana Grljak.

Sankcija za neobjavljivanje izvještaja do 1. ožujka gubitak je tromjesečnog iznosa od svote koju stranka dobiva iz državnog proračuna. S obzirom na to da je za 2013. SDP-u pripalo 20,4 milijuna kuna, nije teško izračunati da bi vodeću vladajuću stranku ta pogreška trebala stajati 5,1 milijun kuna. O tome odluku donosi Odbor za Ustav, na prijedlog Državnog ureda za reviziju.

Zbog tako visoke predviđene kazne čudno je da se stranka dovela u poziciju da ovisi o jednoj osobi, zbog čega bi mogla izgubiti značajna sredstva, i to uoči dvaju izbora, onih za Europarlament i lokalnih.

Za razliku od nekih drugih obaveza koje proizlaze iz zakona, a za čije kršenje se predviđa samo privremena obustava isplate novca, za ovakvo kršenje zakon je jasan – "stranka ili zastupnik koji ne objavi izvještaj na web stranici do 1. ožujka gubi pravo na financiranje iz državnog proračuna za razdoblje od tri mjeseca".

– Odbor bi trebao donijeti odluku da im se oduzima tromjesečni iznos. S obzirom na to da je za prvo tromjesečje isplaćen, vjerojatno im neće retroaktivno uzimati, ali bi trebali jer je prekršaj napravljen u prvom tromjesečju – kaže nam jedan dugogodišnji saborski zastupnik koji je želio ostati neimenovan, no ističe kako ne očekuje da će SDP biti kažnjen zbog kršenja zakona jer to ni dosad nije bila praksa.

Ugledni pravni stručnjak s kojim smo razgovarali, a koji također nije želio da ga imenujemo, smatra kako bi se zakon trebao provoditi ako mu je cilj bio natjerati stranke da posluju transparentno. Ni on ne očekuje da SDP bude kažnjen jer su, kaže, vladajuće stranke uvijek našle načina kako da doskoče takvim "problemima".

S obzirom na to da nitko od sugovornika ne očekuje da će SDP biti kažnjen, bit će zanimljivo vidjeti kako će se Državni ured za reviziju odnositi prema HSU-u te tri nezavisna zastupnika – Furiju Radinu, Vladimiru Bileku i Veljku Kajtaziju – koji također do 1. ožujka nisu objavili izvješća na internetu.

Svi ostali svoju su zakonsku obavezu izvršili, među njima i SDSS, DC te Ivan Grubišić i Deneš Šoja, koji su prije mjesec dana kasnili s objavom donacija, za što im je tada Odbor za Ustav također progledao kroz prste.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist