Politika

SDP O LUČINOM RAZDOLJU Lobisti nam nameću zastarjelu tehnologiju. Ako župan nema što kriti, poslušat će stručnjake i građane

SDP O LUČINOM RAZDOLJU Lobisti nam nameću zastarjelu tehnologiju. Ako župan nema što kriti, poslušat će stručnjake i građane

Hrvatska nema planski ni strateški pristup gospodarenja otpadom niti imamo viziju kako taj problem riješiti. Kad već nismo ispunili sve direktive koje smo trebali, došli smo u fazu da u gospodarenje otpadom možemo implementirati najnovije tehnologije. No, mi i dalje guramo tehnologije koje su u ovom trenutku zastarjele – rekao je predsjednik županijskog SDP-a Krešimir Kuran na konferenciji za medije.
Istaknuo je kako je jedna od zastarjelih tehnologija i MBO – mehaničko biološka obrada otpada, kakva se planira uvesti u Lučinom razdolju.
-Taj MBO je prije 10 godina bio aktualan, a danas ga možemo smatrati samo kao privremeno rješenje. Dugoročno, u skladu s direktivama EU, bile bi sve one tehnologije koje podupiru prelazak s linearne na cirkularnu ekonomiju, a to MBO tehnologija nije. Mi s MBO tehnologijom možemo samo 20 posto otpada reciklirati, a to je uglavnom i nekvalitetan otpad, jer kad se visokovrijedne stvari miješaju s ostalim otpadom i takav otpad nije visokokvalitetan – ističe Kuran.
-Mi nismo protiv Centra, ali smatramo kako postoje tehnologije koje bi bile puno jeftinije i ekološki prihvatljivije nego što je MBO tehnologija. Nismo stručnjaci i ne možemo predložiti koja bi bila najbolja, ali postoji nekoliko njih koje zapad sve više prihvaća. Zapadne zemlje napuštaju MBO tehnologiju, a očito postoje lobiji u EU koji traže žrtve koje će prihvatiti stare tehnologije, a pronalaze ih u tranzicijskim zemljama kao što je Hrvatska te nam kroz te lobije i dalje plasiraju te tehnologije kao neko veliko rješenje. Na županu je najveća odgovornost – rekao je Kuran. Spomenuo je i kako se u samom Plan gospodarenja otpadom navodi kako MBO tehnologija nije dovoljna za postizanje ciljeva recikliranja komunalnog otpada.
-Bez odvajanja bio otpada i opasnog otpada od ostalog otpada na kućnom pragu ne možemo dobiti kvalitetan materijal – rekao je Kuran. Na sve se nadovezala županijska vijećnica i potpredsjednica SDP-a DNŽ Kristina Ćurćija, koja navodi kako je Uredba o gospodarenju otpadom usvojena prekasno te se gradovi nisu mogli za 6 mjeseci prilagoditi.
Ono za što se SDP zalaže jest model odvajanja otpada već na kućnom pragu. Na taj način u Centar za gospodarenje otpadom ne bi dolazio kombinirani otpad već bi se on razvrstavao već u domovima.
-To se u ovom projektu neće raditi. Nemate mogućnost sortirati otpad na kućnom pragu – govori Ćurćija. Navela je primjer Luke Dubrovnik čiji je tadašnji direktor Božo Memed još 2016. godine počeo s razvrstavanje otpada s cruisera. Napravio je mini sortirnicu te je u dvije godine odvojio preko 800 tona korisnog otpada koji nije završio na Grabovici, a Luka je pri tome i zaradila. Upravo takav model, smatra Ćurćija, trebao bi se primjenjivati u Dubrovniku. I to odmah.
-Dok takva mogućnost ne postoji, gradimo nešto što nema budućnosti. Tko će snositi posljedice ovakvog projekta? Ovo nije dobar projekt, već se sad to pokazuje. Hrvatska mora odmah krenuti s izgradnjom sortirnica i potaknuti građane na odvajanje otpada na kućnom pragu. Treba biti više sortirnica, a ne da otpad iz Dubrovnika završava u balama unutar Centra, a onda će se pincetom vaditi i odvajati ono što se odvojiti može. To je posao bez posla – ističe Ćurćija.
SDP će podržati prijedlog Mosta o tematskoj sjednici Županijske skupštine na ovu temu.
-Nadamo se da će biti bolje organizirana nego ona po pitanju zdravstva te da će se omogućiti i oporbi da predloži stručnjake koji će na njoj sudjelovati, a ne da to samo bude ingerencija pozicije, da zovu ‘svoje stručnjake’ – ističe Kuran.
-Ako župan nema što kriti, ne znam čega se boji. Zašto se ne bi suprotstavili različiti stručnjaci, njihove ideje i prijedlozi jer nama svima je cilj što bolji sustav gospodarenja otpadom u županiji i da bude što manje štetan. Svaka građevina pa i ta mora djelovati na okoliš, ali moramo pronaći najbolje rješenje. Jer ovo je dugoročno rješenje i ako sad pogriješimo, pogriješili smo za mnoge generacije. Ako župan nema što kriti, a ja nažalost mislim da ima, jer kad gledate kako se s dugo otezalo s objavom nekih dokumenata, tražila su se neka opravdanja, građani se s pravom pitaju što se krije iza toga. Jesu li stvarno neki lobisti toliko jaki da nam proturaju tehnologije koje zapad više neće. Možda su lobisti, a možda su masoni – rekao je Kuran. Naglasio je kako nisu protiv Centra, niti protiv lokacije u Lučinom razdoblju, ali jesu protiv ekološki neprihvatljive tehnologije.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist