Politika

SDP NAKON IZBORA Ovo je prva od tri utakmice koje nas očekuju. Građani žele drukčiju Hrvatsku

SDP NAKON IZBORA Ovo je prva od tri utakmice koje nas očekuju. Građani žele drukčiju Hrvatsku

-Iza nas su predsjednički izbori, tek prva od tri velike utakmice koje nas očekuju u sljedećih godinu i pol dana. U nedjelju smo dosta uspješno servirali za prvi gem. Njega smo osvojili. Sad krećemo u sportsku borbu za osvojiti set. Meč nam je kao što svi znate – lokalni izbori – rekao je načelnik općine Smokvica Kuzma Tomašić na SDP-ovoj konferenciji za medije na temu rezultata predsjedničkih izbora ovog utorka. Prenio je Tomašić i poruku novog predsjednika Zorana Milanovića. Kako kaže, Milanović zahvaljuje ‘svim stanovnicima županije koji su izašli na izbore i ispunili svoju građansku dužnost’.
-Želi zahvaliti biračima koji su ga prepoznali kao pravi izbor za budućnost države. Ali, i svim ostalim biračima. Jer, kao što znate, nema više podjela u našoj državi. Milanović će se truditi da opravda povjerenje svih onih koji su glasali za njega, ali i da u svom petogodišnjem mandatu dobije povjerenje svih onih koji mu nisu poklonili svoj glas – ističe Tomašić. Spomenuo je i kako su njihovi članovi iz Doline Neretve djelovali kao promatrači na biračkim mjestima u Mostaru.
-Bili su jedan od razloga zašto su bile onolike gužve u Mostaru. Naši su promatrači inzistirali na provođenju hrvatskih zakona. Oni nisu dopustili ono što je tamo bilo normalno, a to je da na izbore izađe jedan član obiteljii zaokruži listiće za cijelu obitelj – naglasio je. Rekao je da županijska organizacija SDP-a može biti zadovoljna jer su rezultati ‘na razini županije na razini očekivanih’. Posebno se osvrnuo na postignute rezultate na otocima.
-Htio bih istaknuti malo biračko mjesto, a to je otok Lastovo. U prvom i drugom krugu većinom su se odlučili za Zorana Milanovića. Time su pokazali što sami stanovnici Lastova misle o državnoj, a i o županijskoj politici prema otocima. Korčulu smo vratili pod okrilje SDP-a. Napravili smo i analize izbora. Sve lokalne organizacije dobile su uputstva gdje su pogriješili i što za sljedeći put moraju ispraviti. Nadamo se da će idući put rezultat biti još bolji. Ne da se nadamo, nego smo u to sigurni – rekao je. Nadalje ističe kako predsjedničke izbore s današnjim danom ostavljaju iza sebe. SDP počinje kampanju za parlamentarne izbore, a na njima očekuju, kako kaže Tomašić, jako dobar rezultat.
-Mnogi su dosada tvrdili da je rezultat SDP-a na EU izborima puka slučajnost, s rezultatima na predsjedničkim izborima, pokazali smo svima da je to bio trend koji će se nastaviti – navodi.
Predsjednik GO SDP Dubrovnik Jadran Barač novinarima je naglasio kako će SDP i dalje raditi marljivo, u prvom redu s kulturom dijaloga.
-Prihvaćat ćemo sve ljude koji žele doprinijeti građanima, iskreno, bez fige u džepu i bez klijentelizma. Želimo graditi drukčiji i pošten SDP i koji će ujedinjavati – istaknuo je Barač.
Načelnica Vela Luke Katarina Gugić osvrnula se na rezultate na Korčuli. Među ostalim je naglasila da je ‘veseli rezultat koji je Zoran Milanović ostvario u Vela Luci jer je najviši u Dubrovačko-neretvanskoj županiji’.
-Rezultati na otocima i u županiji pokazali su da građani žele drukčiju Hrvatsku. I da se žele suprostaviti vlasti i strukturi moći koji previše zloupotrebljava svoje položaje tijekom svih ovih godina, na državnoj razini, a što je posebno izraženo i kod nas u županiji. Svjedoci smo da jedna stranka predugo vlada i predugo koristi sve poluge moći. Samo društvo je kontaminirano zlouporabom moći. Unaprijed se zna tko što može i tko što ne može. Ništa to ne ide prema spososbnosti i prema znanju, već prema političkoj iskaznici. Ovi izbori su bili snažan glas protiv te strukture koja pod krinkom domoljublja i nacionalizma, nažalost, guši pojedince i tjera ih da svoju sudbinu i sreću traže izvan granica Hrvatske – rekla je Gugić.

Na sljedećim lokalnim izborima, naglasio je dalje Tomašić, ‘kandidat koji će odnijeti pobjedu u ovoj županiji ispred SDP-a, ne treba biti iz SDP-a’.
-Može biti i nezavisni kandidat oko kojega će se okupiti oporba. Sve su mogućnosti otvorene. Od prvog dana gradimo priču u ovoj županiji i samo finale će biti na lokalnim izborima – kaže Tomašić i dodaje ‘da neće još sve karte otkrivati’. O naglašavanju pobjede Kolinde Grabar-Kitarović u Dubrovniku za 106 glasova, Barač je komentirao:
-U SDP-u funkcioniramo drukčije. Gledamo svaku drugu opciju koja će kvalitetno doprinositi unaprjeđenju života građana. Nikad ne treba omalovažavati niti podcjenjivati bilo koga, a posebno onoga tko je ravnopravan na političkom rezultatu. To je potpuno kriva poruka koju HDZ šalje, ali oni to već učestalo rade u Gradskom vijeću kad omalovažavaju, vrijeđaju i izmišljaju razne konstrukcije s ciljem diskreditacije. To je po meni njihov put u političku propast – rekao je Barač.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist