Kultura

SAŽETI REZULTATI I DOJMOVI 70. IGARA Intendantici Dori Ruždjak produljen mandat na četiri godine

SAŽETI REZULTATI I DOJMOVI 70. IGARA Intendantici Dori Ruždjak produljen mandat na četiri godine

Uoči ceremonije zatvaranja 70. Dubrovačkih ljetnih igara u nedjelju u Palači Sponza upriličena je konferencija za medije na kojoj su sažeti dojmovi i rezultati ove jubilarne manifestacije.

– Program je doista uspješno realiziran na čemu bi čestitala kreativnom vodstvu te naravno svim umjetnicima i onima koji su produkcijski sudjelovali u njegovom ostvarenju. Ovo izdanje je pokazalo točno onaj smjer kojim želimo ići u budućnosti, a to je pomiriti nasljeđe, tradiciju, bogatu baštinu sa suvremenim trenutkom čime se predstavlja ono najbolje od hrvatske i vrhunce svjetske umjetnosti – poručila je ministrica kulture RH Nina Obuljen Koržinek.

Ovom prilikom, također objavila je kako je u dogovoru s Gradskom upravom, a nastavno na običaj preostalih ustanova u kulturi intendantima Festivala mandat s dvije produljen na četiri godine. Sukladno tome nakon 31. kolovoza 2019. kada će Dori Ruždjak on isteći, nastavit će se dodatnim četverogodišnjim ciklusom čime joj se daje prilika da počne s planiranjem preostalih sezona.

Ovu prigodu za nekoliko riječi podijeliti se prisutnima iskoristio je i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković izrazivši svoje zadovoljstvo obljetničkim izdanjem koje je dokazalo kako je karakter Igara prije svega dubrovački, potom državni te konačno međunarodni.

– Kritike su bile u malom opsegu. Naravno, uvijek se može bolje, i to razdoblje je pred nama. Volio bih napomenuti kako je Grad Dubrovnik za 70. Dubrovačke ljetne igre izdvojio dvostruko više novaca nego lani. Dakle, umjesto prošlogodišnjih tri, na raspolaganje smo dali šest milijuna kuna. Igre su personifikacija Grada i o njima, među ostalim, ovisi njegov međunarodni uspjeh. Novac je potreban kako bi se one razvijale i stvarali programi u kojima će jednako uživati Dubrovčani, ali i naši posjetitelji. Ljestvica je visoko postavljena, intendantici će četverogodišnji omogućiti dugoročno planiranje, a Grad će nastaviti biti bok uz bok sa svojim Igrama – rekao je Franković.

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić pak je kazao kako Igre nisu samo kulturni događaj najveće važnosti našeg kraja već se putem njih osigurava dodatna kvaliteta ukupne turističke ponude.

Intendantica Ruždjak pak je izrazila iznimno zadovoljstvo danim joj povjerenjem, potpori institucija, ali i na radu svih onih koji često nisu u prvom planu.

– Zahvaljujući njima uspjeli smo dovesti neka velika imena i to je tek početak takvog predstavljanja Dubrovnika svijetu i svijeta Dubrovniku. Drago mi je najaviti stoga manifestaciju Dubrovačke ljetne igre u Zagrebu čiju realizaciju uvelike dugujemo vizionarstvu gospođe Martine Bienenfeld, direktorici Turističke zajednice Grada Zagreba koja je prepoznala veliki zalog Igara i njihovu vrijednost predstavljanja u glavnom gradu RH – zaključila je Ruždjak.

U gornjogradskom zagrebačkom ambijent tako već početkom rujna odvit će se program Glazba dubrovačkih ljetnikovaca. Slijedi potom izvedba scensko-glazbene igre Mali princ u Kazalištu lutaka te u ZKM-u Marinkovićeve Pod balkonima. U KiC-u bit će postavljena izložba Marka Ercegovića ‘Iza Igara’, dok je kruna niza rujanskih svečanosti nastup Avisha Cohen Tria u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa Glazbene akademije Zagreb.

– Tijekom ovih godinu dana gospođa Ruždjak i ja razmišljale smo kako pojačati promocijske aktivnosti. Mi u turizmu znamo da je 40 posto svih putovanja koji Europljani iniciraju zbog kulturnih događanja i zato smo odlučili pokrenuti ovaj mini festival. Nadam se da će ovo biti početak jedne lijepe tradicije – iznijela je Bienenfeld.

Ravnateljica ustanove u kulturi Dubrovačke ljetne igre Ivana Medo Bogdanović još jednom istakla je rekordni budžet od 20 milijuna kuna čime je napravljen iskorak na marketinškom polju pa je tako i prodaja ulaznica porasla za 45 posto u odnosu na 2018. što je veliki vjetar u leđa za sljedeću godinu u koju će se dio tog novca preliti.

Nakon obraćanja govornika uslijedilo je izvlačenje dobitnika nagradne igre pod nazivom 70. nagrada za 70. godina Igara. Deset VIP ulaznica za izvedbe po izboru 71. Igara dobila je Anica Krile, povratnu aviokartu za jednu osobu za destinaciju po izboru Zrinka Friganović Sajn, boravak za Novu godinu u Dubrovniku, dakle dvije noći u Excelsioru, Darija Skunić, mobilni telefon Huawei T30 Igor Tabra, izlet katamaranom Seagull Zoran Ćorluka, MasterCard priceless iskustvo u restoranu Boškinac u Novalji Ana Mrković, a dobitnica umjetnine slikarice Dubravke Lošić je Slavenka Došen. Izvlačenje dobitnika preostalih 63 nagrada među kojima su karte za koncert Michaela Bublea u Zagrebu, noćenje u kućici na drvu u Cadmos Villageu te večera u resortu Sun Gardens nastavilo se u press sali Festivalske palače te će biti objavljeni na mrežnim stranicama Igara.

Pročitajte još

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

(FOTO) KOLARINI PREMJERNO IZVELI ‘MATRIMONIJO’ Pun teatar, publika oduševljena!

Dulist