Grad

Savjetnik za zaštitu životinja s Frankovićem o azilu, čipiranju, sterilizaciji…

Savjetnik za zaštitu životinja s Frankovićem o azilu, čipiranju, sterilizaciji...

DuList je već proteklog tjedna pisao o tome kako je Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja imenovan posebnim savjetnikom ministra poljoprivrede za područje zaštite životinja.

Imenovanje su pozdravile udruge za zaštitu životinja, kao i volonteri koji spašavaju životinje diljem Hrvatske, a nas je zanimalo planira li, kao savjetnik, Oman sastanak s predstavnicima dubrovačke lokalne vlasti po pitanju provedbe Zakona o zaštiti životinja, s obzirom na to da je kao savjetnik kao prioritet sebi ‘zadao’ provedbu Zakona o zaštiti životinja poput kontrole mikročipiranja u svim gradovima i općinama i drugih obveza i alata koje Zakon o zaštiti životinja propisuje i omogućuje. Kako doznaje DuList, Oman je već obavio telefonski sastanak s gradonačelnikom Frankovićem.

– Razgovarali smo o nužnosti provedbe kontrole mikročipiranja svih pasa, odnosno o tome koliko je važno da se u zakonskom roku iskontroliraju sva kućanstva kako bi svi psi bili označeni mikročipom. To je velik zadatak, ali svakako izvediv te će pokazati vrlo brzo i rezultate. Grad Dubrovnik ima plan provedbe ove zakonske odredbe i ovom prilikom pozivam sve da radije odvoje 90 kuna, koliko je cijena mikročipiranja, nego da riskiraju kaznu od 6 tisuća kuna, uz dodatne troškove prijave i sudskog procesa. Osim toga, razgovarali smo o propisivanju trajne sterilizacije kao načina kontrole razmnožavanja, što omogućava Zakon o zaštiti životinja. To je definitivno odličan alat koji bi trebao iskoristiti i grad Dubrovnik kako bi riješio uzrok problema, a to su odbačeni štenci i mačići koji nastaju zbog toga što građani ne kastriraju životinje čije potomke ne žele. Time bi se spriječila patnja mnogih životinja i stalo na kraj neodgovornosti građana. S obzirom na to da se mogu propisati i izuzeci, nema razloga da uskoro Dubrovnik ne dobije kvalitetnu odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca – istaknuo nam je Oman, a na red telefonskog sastanka došla je i jedna od gorućih točaka Dubrovnika – azil.

– S gradonačelnikom sam razgovarao i o pitanju dubrovačkog azila i svi psi koji su u prošlosti nađeni na području Dubrovnika i okolice trebaju dobiti kvalitetnu skrb. Osim toga, Dubrovnik nužno treba i svoje sklonište koje će vršiti funkciju zbrinjavanja i udomljavanja životinja i edukaciju građana, ponajprije djece. Dubrovnik ima priliku da, na ponos svih svojih građana, napravi kvalitetan program zaštite napuštenih životinja, što će ujedno biti turistička atrakcija. Gradonačelnik je svjestan da Zakon i građani imaju velika očekivanja i dogovorio sam se da ćemo ostati u kontaktu te da mu stojim na raspolaganju za daljnju suradnju i dijeljenje pozitivnih iskustava drugih lokalnih zajednica – istaknuo nam je Oman, a mi vas upućujemo na novi Zakon o zaštiti životinja na službenoj stranici Prijatelja životinja.

MNJ

Pročitajte još

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist