Grad

SAT POVIJESTI UZ DAN BRANITELJA ‘Ne treba mrziti, ali svoje treba poštovati’

SAT POVIJESTI UZ DAN BRANITELJA 'Ne treba mrziti, ali svoje treba poštovati'

Jutrošnjim satom povijesti u svim dubrovačkim školama započeo je program obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja i 25. obljetnice uspješne obrane Dubrovnika.

Osnovna škola Lapad ovim povodom ugostila je Milana Jejinu koji je u ratnim danima bio zapovjednik jedne od grupa koje su branile Dubrovnik, a danas s djecom trenira košarku. Jejina je, s ravnateljicom Mirjanom Kaznačić, djeci osmih razreda ispričao svoja sjećanja napada na Grad i objasnio što se točno događalo oko blagdana sv. Nikole 1991. godine.

Školarci su pozorno pratili svaku riječ, a Jejina je istaknuo kako je tih dana vojnika bilo malo, a izgledalo je kao da ih je na tisuće zahvaljujući čistoj i neiskvarenoj ljubavi prema Dubrovniku. Ovaj sat povijesti započeo je himnom, nakon čega je ravnateljica istaknula kako je za nju Dan branitelja jedan od najvažnijih blagdana te se prisjetila kako je tog dana šest tisuća projektila palo na povijesnu jezgru grada, a preživjeli su zahvaljujući srcima i hrabrosti naših branitelja.

– Treba odati priznanje civilima, vašim vršnjacima i ženama koji su puno doprinjeli obrani Grada. To je bila naša prva pobjeda na predjelu županije, a služio sam šest godina na prvoj liniji – istaknuo je Jejina i rekao kako bi se mladi trebali informirati o ratu i istini. Naglasio je i kako ne treba mrziti nikoga, ali svoje uvijek treba poštovati.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist