Županija

SASTANAK U ‘RANJINI’ Plenković s lokalnim čelnicima o ključnim temama

SASTANAK U 'RANJINI' Plenković s lokalnim čelnicima o ključnim temama

Tijekom svog jutrošnjeg đira premijer Plenković pronašao je vremena za sastanak s dubrovačkim gradonačelnikom Matom Frankovićem, a potom i sa dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem te gradonačelnicima i načelnicima najjužnije hrvatske županije.

Tema su, po očekivanju, bili ključni projekti za razvoj županije.

-Čestitam gradonačelniku Frankoviću na dva vrijedna EU projekta. Projekt uređenja Lazareta vrijedan 33 milijuna kuna koji je sjajan za buduću još kvalitetniju kulturnu ponudu Dubrovnika. Veselim se što će projekt biti gotov do Feste svetog Vlaha. Dali smo potporu iz državnog proračuna tvrtci ‘Libertas’ za kupnju jedanaest novih autobusa, čime ćemo dobiti bolju uslugu u javnom prijevozu. To je sjajan primjer iskorištavanja sredstava Europske unije – izjavio je nakon sastanka premijer Plenković.

-Krenuli smo sa strateškim projektom Pelješkog mosta, koji je promijenio odnos i pogled Kine prema Hrvatskoj. Iduće godine imat ćemo veliki sastanak u Hrvatskoj na razini premijera, kineskog te njih šesnaest iz Srednje i Istočne Europe. Bit će to prilika i za bilateralni susret. Otvorili smo veliku novu komunikaciju – najavio je Plenković.

-Turistička sezona je jako dobra i bit će još jedna rekordna, s oko 4 do 5 posto više noćenja i dolazaka. Time smo premašili naše projekcije. Možemo očekivati 19 milijuna turista i 105 milijuna noćenja. To je za Hrvatsku ogroman broj. Vjerujem da ćemo ostvariti i veće prihode, zahvaljujući investicijama u turizmu, ove godine od milijardu, a ove 840 milijuna eura. Bitno je raditi na održivosti ponude – istaknuo je premijer.

-Jug Hrvatske očekuje, nakon realizacije Pelješkog mosta, nastavak procesa prometnog povezivanja. I dalje smo nepovezana županija i to treba riješiti autocestom, kako je to navedeno u prostornim planovima. Dogovorili smo u tom smislu sastanak u Vladi s Hrvatskim cestama, kako bismo vidjeli koji su najbolji načini rješavanja tog pitanja. Uz to, utvrdili smo kako je brza cesta od Dubrovnika do Zračne luke Dubrovnik i dalje apsolutni prioritet – rekao je župan Dobroslavić.

-Imamo podršku Vlade u projektu višenamjenskog kongresnog centra u Dubrovniku, koji bi se realizirao sredstvima EU fondova, a premijeru sam predložio nastavak politike povratka institucija u Dubrovnik kao sjedište županije. Treba u Dubrovnik vratiti Carinsku upravu, HZZO, HZMO i Hrvatske ceste – izjavio je Dobroslavić.

Gradonačelnik Franković premijeru je predložio da se za idući Dan grada Dubrovnika i Festu svetog Vlaha sjednica Vlade RH održi u Dubrovniku, očekujući da bi se tada mogli riješiti brojni problemi u Dubrovniku.

Pročitajte još

PRIDRUŽITE SE Trening prepoznavanja ptica na Neretvi

Dulist

[FOTO] MODELARSKA LIGA Županijsko natjecanje mladih tehničara

Dulist

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist