Županija

SASTANAK U RANJINI Gradonačelnici i načelnici o izgradnji azila za napuštene životinje

SASTANAK U RANJINI Gradonačelnici i načelnici o izgradnji azila za napuštene životinje

Župan Nikola Dobroslavić sa zamjenicom Žaklinom Marević i v.d. pročelnika UO za gospodarstvo i more Ivom Klaićem te drugim suradnicima održao je sastanak s gradonačelnicima i načelnicima iz županije na temu provedbe Zakona o poljoprivrednom zemljištu te izgradnje azila za napuštene životinje.

Prema novom zakonu o poljoprivrednom zemljištu iz ožujka 2018. godine, nadležnost za donošenje plana raspolaganja poljoprivrednim zemljištem dana je općinama i gradovima da putem općinskih odnosno gradskih vijeća donesu planove raspolaganja, ističu iz Županije.

Zakon također predviđa da ukoliko grad ili općina ne donesu plan raspolaganja obveza donošenja istih je u nadležnosti županijskog upravnog tijela u kojem se obavljanju poslovi poljoprivrede i gospodarstva.

Zbog iznimno kratkog roka te niza obveznih suglasnosti gradovi i općine nisu u potpunosti donijeli važeće planove. Nastavno na to dogovoreno je da općinska i gradska Vijeća dovrše postupke donošenja te ih dostave Županiji koja će ih u propisanom postupku potvrditi te uputiti na suglasnost Ministarstvu poljoprivrede.

Za gradove i općine koje su u dostavljenom roku donijeli planove Ministarstvo poljoprivrede izravno će iste potvrditi u propisanom postupku.

Župan Dobroslavić ovom prilikom je istaknuo kako se ovim Zakonom upravljanje poljoprivrednim zemljištem stavlja izravno u nadležnost JLS kako bi iste na svojem području izravno upravljale raspolaganjem i kulturama te na takav način stavili zemljišta u službu gospodarstvu i održivom razvoju.

Iako je zakonodavni okvir opterećujuci u primjeni gradovima i općinama isti je ocijenjen kao dobar primjer decentralizacije državnih nadležnosti.

U raspravi o provedbi Zakona o zaštiti životinja, cijeneći dosadašnje aktivnosti Društva za zaštitu životinja, a u odnosu na zakonodavni okvir, u Županiji je održan radni sastanak župana s čelnicima JLS, predstavnika Društva za zaštitu životinja Anice Sambrailo i posebnog savjetnika ministara poljoprivrede za ove aktivnosti Luke Omana.

Županija je u razdoblju od stupanja na snagu zakona imenovala radnu skupinu u svrhu provedbe ovih aktivnosti u kojoj se nalaze predstavnici svih JLS te drugih nadležnih tijela. S obzirom da je ova problematika iznimno složena osobito u smislu realizacije trajne lokacije za sklonište županije ocijenjeno je da se istoj treba pristupiti u dugoročnom i kratkoročnim smislu.

Naime do realizacije kvalitetnog i modernog skloništa na novoj lokaciji, potrebno je pristupiti osiguranju minimalnih uvjeta za postojeće lokacije dijeleći ih u više gravitirajućih područja, i to: područje Korčule (Korčula, Lastovo i dio Pelješca), područje doline Neretve te područje grada Dubrovnika (Konavala, Župe dubrovačke, Dubrovačkog primorja, Stona).

U tu svrhu u narednom razdoblju definirat će potrebe radnje kako bi se zajedničkim sporazumom između Županije i JLS u suradnji s Društvom za zaštitu životinja osigurali potrebni preduvjeti te kako bi se na kvalitetan način pristupilo rješavanju ove problematike koja je jednako važna i u zakonskom kao i humanom i turističkom smislu.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist