Grad

SASTANAK U HAMBURGU Cruise taksa bit će uvedena početkom 2021. godine

SASTANAK U HAMBURGU Cruise taksa bit će uvedena početkom 2021. godine

Gradonačelnik Mato Franković i zamjenica Jelka Tepšić održali su ovog četvrtka u Hamburgu radni sastanak s čelnicima vodećih svjetskih društava za kružna putovanja koje uplovljavaju u Luku Dubrovnik, članovima udruženja Cruise Lines International Association (CLIA). Sastanku je nazočio i voditelj projekta Poštujmo Grad Ranko Milić.

Na sastanku se razgovaralo o upravljanju destinacijom te uspjesima i izazovima s kojima se Grad Dubrovnik suočava u implementaciji projekta Poštujmo Grad (Respect the City), ponajviše u vidu smanjenja broja istovremenih putnika na brodovima na kružnim putovanjima. Još jednom je istaknut veliki napredak u odnosu na 2017. godinu i godine koje su joj prethodile, kada je gotovo svakodnevni prizor bio zagušenje povijesne jezgre i nemogućnost ulaska i izlaska ljudi iz stare gradske jezgre. Ovom prilikom, gradonačenik Franković je naglasio kako se u dvije godine provedbe ovog programa samo jednom dogodio problem blolade ulaska u Grad.

U pogledu daljnjeg razvoja održivog turizma, usklađena su i pravila za sezonu 2020. koja će obuhvatiti dodatna poboljšanja po pitanju broja gostiju koji istovremeno posjećuju Grad. Najavljeno je i uvođenje cruise takse s početkom 2021. godine, sukladno vazećem Zakonu o turističkim pristojbama Republike Hrvatske. Sredstva koja će Grad Dubrovnik uprihodovati od boravišne pristojbe za goste s brodova za kružna putovanja bit će namjenski utrošena u poboljšanje gradske komunalne infrastrukture.

Predstavnici brodarskih društava i udruženja CLIA podržali su predstavljene mjere, kao i najavljeno uvođenje prijevoza gostiju kruzera do Pila i natrag niskopodnim zglobnim autobusima. Time će shuttle prijevoz preuzeti JGP Libertas, čime će se značajno smanjiti gužve na gradskim prometnicama. Navedenim mjerama uspostavit će se puna kontrola i organizacija pristajanja plovila na kružnim putovanjima, a sve s ciljem postizanja najveće razine pružene usluge, obrazložio je gradonačelnik Franković.

Gradonačelnik Franković sa suradnicima u njemačkom Hamburgu sudjeluje na trodnevnoj konferenciji „Seatrade Europe Cruise Convention“ koja se održava od 11. do 13. rujna., na poziv CLIA-e koja podupire ovo događanje. U sklopu konferencije sudjelovali su i na sastanku Globalnog vijeća za održivi turizam (Global Sustainable Tourism Council, GSTC), neovisne organizacije koja okuplja 120 članova iz turističke industrije diljem svijeta, od hotelskih lanaca i nevladinih organizacija do turističkih destinacija. Na sastanku se između ostalog razgovaralo o budućoj suradnji Grada Dubrovnika i GSTC-a.

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist