Županija

SASTANAK U DUBROVNIKU Najavljena stroža kontrola koncesionara plaža

SASTANAK U DUBROVNIKU Najavljena stroža kontrola koncesionara plaža

Ovlašteni službenici ministarstva, komunalni redari te ostale inspekcije, uz Povjerenstvo za praćenje i izvršavanje odluka i ugovora o koncesijama, nadležni su za kontrolu u korištenju pomorskog dobra.

Rečeno je na to sastanku u Dubrovniku na kojem su bili predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Dubrovačko-neretvanske županije, gradova i općina te koncesionara plaža na području županije, a na temu inspekcijskog nadzora na pomorskom dobru te predstavljanja nacrta Uredbe o postupku davanja koncesijskog odobrenja.

S obzirom na pritužbe javnosti u korištenju pomorskog dobra proteklih godina, navode iz Županije, ovaj sastanak je i organiziran kako bi se u početku sezone utvrdile smjernice i nadležnost u postupanju kako bi se izbjegle neželjene situacije tijekom sezone. Donesen je zaključak da je institut koncesijskog odobrenja uglavnom ishodište neadekvatnog korištenja pomorskog dobra te da će sukladno navedenim propisima od ove godine sredstva za rad zatečena u nedopuštenom korištenju biti i oduzimana.

Zamjenica župana Žaklina Marević naglasila je važnost obalnog dijela Dubrovačko-neretvanske županije te nadzora nad istim i zahvalila predstavnicima Ministarstva na dolasku. U svojem izlaganju, pomoćnik ministra Anđelko Petrinić osvrnuo se na stupanj pripreme novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama te njegovo očekivano donošenje do kraja godine, dok je načelnica Sektora Nina Perko prezentirala nacrt nove Uredbe o postupku davanja koncesijskog odobrenja koja bi se trebala naći na sjednici Vlade RH do sredine lipnja 2019. godine, a koja uvodi značajne novitete. U prvom redu, novost bi bila potpuna usklađenost s Zakonom o turističkoj djelatnosti te klasificiranju svih vrsta djelatnosti i ugostiteljskih objekata. Nova Uredba također predviđa mogućnost postavljanja pontona za sezonski privez plovila na mjestima koja nemaju alternativne pristupne pravce. Planiran je i detaljniji pristup u donošenju općinskih i gradskih godišnjih planova upravljanja pomorskim dobrom koji bi trebali biti doneseni nakon javnog uvida uz suglasnost Dubrovačko-neretvanske županije.

Kao predstavnik inspekcijskih službi Ministarstva, ovlašteni inspektor Ministarstva Miroslav Grgić je upoznao nazočne s novim Zakonom o lučkim kapetanijama te najavio kontrole službenika Ministarstva duž cijele obale tijekom nadolazeće turističke sezone. Ujedno je upozorio predstavnike gradova i općina na obvezu obavljanja nadzora putem komunalnih redara, a temeljem Zakona o komunalnom gospodarstvu, propisa iz oblasti graditeljstva te u konačnici samog Zakona o lučkim kapetanijama kao o onog o pomorskom dobru i morskim lukama.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist