Grad

SASTANAK S UGOSTITELJIMA Franković: ‘Do 2021. neće biti nove javne površine. Nema šanse’

SASTANAK S UGOSTITELJIMA Franković: 'Do 2021. neće biti nove javne površine. Nema šanse'

Zahvaljujem se na odrađenoj sezoni. U svemu tome smo napravili partnerski iskorak gdje smo stvari doveli u red. Bilo je par oscilacija, poput oduzimanja javnih površina na tjedan do mjesec dana. Od nikoga ništa ne tražimo, nego da se poštuju ugovori i obaveze – rekao je na sastanku s ugostiteljima gradonačelnik Mato Franković u utorak navečer i dodao kako bi htio bih čuti od njih što bi bilo dobro za iduću sezonu.

Dotaknuo se na samom početku pitanja održavanja vodovodne i kanalizacijske mreže u povijesnoj jezgri.

-Svi znamo kako je jutros poplutao dio Straduna. Prema obavijestima Čistoće, upravo se zbog nedavnog čišćenja kanalizacije povukla voda. No, u ostale dijelove koji nisu očišćeni nadire masnoća – rekao je Franković istaknuo kako trenutno u kanalizaciji postoji 40 tona masnoće.

-Krajem desetog mjeseca ćemo početi sa sanacijom kanala, ali sve će to biti zaludu ako većima objekata nema mastolovce. Radimo posao bez posla. Svako malo ćemo vaditi 40 tona masti, ali očito zaludu. Samo kopamo jamu pod sobom. Mislio sam kako to možemo riješiti razgovorom na početku, no to očito nije tako. 40 tona je ozbiljna količina. To znači kako svi ugostiteljski objekti nemaju mastolovce. A to nam je problem – naglasio je.

Ono što će uvjetovati za iduću godinu jest da svi oni koji koriste površine Grada Dubrovnika moraju imati mastolovce. Redari će na početku sezone obilaziti objekte. Ako ih nemaju, neće moći koristiti javnu površinu Grada Dubrovnika.

Nadalje je istaknuo kako su s upravnim odjelom snimili smo sve tarace u gradu, do najmanjeg detalja. Kroz fotografije je prikazao na što su sve naišli.

-Da vidimo tko se prilagodio, a tko nije. 98 posto objekata je 1/1, sukladno pravilima. Imamo sitne probleme koji nisu ozbiljni. Moram reći, notni stalci će u budućnosti biti jednoobrazni i svi će se prilagoditi – rekao je Franković.

Nema novih javnih površina
– Mogu vam jamčiti kako za razdoblje do 2021. neće biti nove javne površine niti će Grad Dubrovnik sklopiti ugovor za zakup javne površine za ugostiteljski objekt. Nema šanse. To je sigurno – istaknuo je gradonačelnik.

No, neće smanjiti cijenu javnih površina. Podsjetio je kako je već bio smanjio cijenu javnih površina.

-To je bilo kad sam dobio i kaznenu prijavu jer sam vama pogodovao. No, nisam pogodovao vama. To je bilo u interesu Grada Dubrovnika – rekao je.

-Neće biti novih nameta, sve će biti na razini kao i ove godine. Neće biti ni smanjenja. Zašto? Da kojim slučajem proračun ima više novaca, ja bih smanjio. Zašto nema? Radimo proračun za 2019. godinu, a što se tiče investicija one iznose 600 milijuna kuna, a prihodi koje planiramo, 150 milijuna kuna su manji od onoga što je potrebno – istaknuo je.

Naglasio je Franković kako su se ove godine zadužili za 132 milijuna kuna.

– Iduće godine ćemo se morati zadužiti za izgradnju stanova u Solitudu. Ne radimo mi za Marsovce, nego za ljude koji misle ovdje ostati. Za vaše radnike koji će moći negdje živjeti za vrijeme sezone – rekao je.

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist