Aktualno

SASTANAK PRED TV KAMERAMA Petrov: Tražimo nestranačkog mandatara, Karamarko: To je nepravedno!

SASTANAK PRED TV KAMERAMA Petrov: Tražimo nestranačkog mandatara, Karamarko: To je nepravedno!

Odlučili smo dati jedan prijedlog i ako bi se on dogodio, onda bi taj prijedlog značio novu budućnost Hrvatske. Mogućnost da se dogode promjene koje su zaista potrebne Hrvatskoj, tim je riječima čelnik Mosta Božo Petrov započeo sastanak Mosta, HDZ- a i SDP- a u ponedjeljak u podne u zagrebačkom hotelu Esplanada, predlažući da mandatar Vlade bude nestranački kandidat.

Takav prijedlog Tomislav Karamarko nazvao je nepravednim, pojašnjavajući kako je HDZ relativni pobjednik izbora i da kao takav, ima pravo na mandatara.

Uskoro opširnije…

Prije drugog kruga konzultacija kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, Tomislav Karamarko, Zoran Milanović i Božo Petrov, sastali su se u Esplanadi, prvi put pred TV kamerama.  Osim toga, ovo je i prvi izravni susret čelnika dviju najjačih koalicija Karamarka i Milanovića javno, s obzirom da je dvojac izbjegao sučeljavanje u predizbornoj kampanji.

U to vrijeme, predsjednica Krabar Kitarović na Pantovčaku će primiti predstavnike manjih stranaka i nacionalnih manjina, a iza 14 sati na sastanak će pozvati predstavnike Mosta, Domoljubne koalicije i koalicije Hrvatska raste.

Prema pisanju 24 sata, na konzultacije neće doći Mirko Rašković, manjinac koji je nedavno dao potporu Domoljubnoj koaliciji. Kao razlog njegove spriječenosti navodi se sjednica Županijskog vijeća Šibensko-kninske županije.

Iako je sastanak trojice čelnika koalicija s najvećim brojem osvojenih mandata, Tomislava Karamarka, Boža Petrova i Zorana Milanovića, prvotno bio planiran u središnjici Mosta, u nedjelju je objavljeno da će sastanak biti održan u zagrebačkom hotelu Esplanada.

Podsjetimo, Petrov i Karamarko sastali su se već u petak u sjedištu HDZ- a u Šibeniku, dok je Zoran Milanović, prema pisanju nekih medija, odbio sastanak s Petrovom u četiri oka. Šef SDP- a takav potez obrazložio je time da bi susret s Petrovom nasamo, narušio kredibilitet Mosta.

Također, iz Mosta su nedavno poručili da će nastaviti pregovore samo s onom stranom koja se odazove sastanku u ponedjeljak. Iz HDZ- a su prvotno odbijali sjesti za isti stol s SDP- ovcima, no naknadno su se predomislili pa je Kramarko potvrdio dolazak na sastanak. Iz koalicije Hrvatska raste, odmah su se odazvali zajedničkom sastanku.

Što će se iznjedriti iz ovog drugog kruga konzultacije kod predsjednice, ostaje vidjeti, no poznato je da u prvom krugu nitko od potencijalnih mandatara nije prikupio 76 potpisa, koliko je potrebno za sastavljanje Vlade. Osim toga, nedavno je neslavno propao i pokušaj konstituiranja Sabora. Na sjednici u četvrtak, za predsjednika Sabora SDP je predložio Roberta Podolnjaka iz Mosta, no HDZ ga nije podržao, pa je on odbio kandidaturu.

Prema nekim informacijama, predsjednica Grabar Kitarović, do Božića bi trebala održati još tri kruga konzultacija. Ne postigne li se dotad dogovor oko formiranja vlasti, čekaju nas novi izbori.

 

Pročitajte još

ROĐENI ISTI DAN I GODINU Sretan rođendan Josipu Škerlju i Lukši Peku!

Dulist

IZVJEŠĆE O RADU POVJERENSTVA PRED VIJEĆNICIMA Na što su se žalili pacijenti tijekom 2023.?

Dulist

Izložba ‘Dani ponosa – herojska obrana Dubrovnika 1991.’ gostuje u Zagrebu

Dulist