Hrvatska

SASTANAK O MORSKOM OTPADU Hrvatska ponudila pomoć Crnoj Gori i Albaniji

SASTANAK O MORSKOM OTPADU Hrvatska ponudila pomoć Crnoj Gori i Albaniji

Ministar zaštite okoliša i energetike dr.sc. Tomislav Ćorić susreo se u utorak u Dubrovniku s resornim ministrima Republike Albanije i Crne Gore Blendijem Kosijem i Pavlom Radulovićem na temu morskog otpada.

S obzirom na dosadašnju dobru suradnju između Republike Hrvatske, Republike Albanije i Crne Gore u okviru bilateralnih i multilateralnih formata, ministri su razgovarali o mogućem rješenju problema morskog otpada s kopna. Sve tri zemlje, kao potpisnice Barcelonske konvencije, imajući na umu važnost čistog okoliša i održivog turizma, istaknule su nužnost implementacije Konvencije i Regionalnoga plana gospodarenja morskim otpadom na području Mediterana kako bi smanjile količine morskoga otpada u Jadranskom moru.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u okviru svoje nadležnosti redovno poduzima aktivnosti u smjeru sustavnoga rješavanja problematike morskoga otpada s kopna u skladu s odredbama Konvencije o zaštiti morskoga okoliša i obalnog područja Sredozemlja (Barcelonska konvencija).

Ministri su se složili kako je potrebno jačati dosadašnju suradnju u okviru postojećih sporazuma i inicijativa poput Mješovite komisije za zaštitu voda Jadranskog mora i obalnih područja, Jadranske Trilaterale i EU Strategije za jadransko-jonsku regiju, a s ciljem učinkovitog rješavanja pitanja vezanih za morski otpad u Jadranskom moru. Također, s obzirom na dostupnost EU fondova i prioritet rješavanja problematike morskoga otpada, u narednom razdoblju istražit će se sve mogućnosti financiranja projekata, prvenstveno putem apliciranja za EU sredstva, ali i putem drugih izvora sredstava, kao npr. sredstva Globalnoga fonda za okoliš.

Republika Hrvatska će kao članica Europske unije učiniti dodatne napore kako bi osigurala EU sredstva, a ministar Ćorić će započeti pregovore s g. Karmenu Vellom, povjerenikom Europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo tijekom sljedećega sastanka Vijeća za okoliš.

Republika Hrvatska je voljna pružiti tehničku pomoć Republici Albaniji i Crnoj Gori i podijeliti informacije putem TAIEX Programa, instrumenta Europske komisije za pružanje kratkoročne tehničke pomoći novim državama članicama te zemljama u procesu pristupanja Europskoj uniji, a oko implementacije i jačanja legislative u području upravljanja morskim otpadom te projekata povezanih s pripremom i provedbom legislative.

S namjerom okupljanja svih jadranskih zemalja u zajedničkom cilju očuvanja morskog okoliša, ministar Ćorić je i prilikom susreta s talijanskim ministrom zaštite okoliša u siječnju 2018. godine predložio Italiji da, kao države s najdužom granicom na Jadranskom moru, razmotrimo mogućnosti razvoja programa kojim bi zajednički pružili tehničku i stručnu pomoć ostalim državama Jadrana da riješe svoj problem onečišćenja mora s kopna.

Zaključno, ministri su dogovorili da će se sljedeći operativni sastanak održati u travnju u Zagrebu dok je ponovni susret na visokoj razini planiran u lipnju ove godine u Albaniji.

Izvor: MZOIP

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist