Aktualno

Sastanak o Dunavskoj regiji

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova organiziralo je sastanak o provedbi Strategije Europske unije za Dunavsku regiju, na kojem je sudjelovala i regionalna razvojna agencija DUNEA.

Dunavskom strategijom obuhvaćeno je 14 država dunavskog riječnog sliva – Njemačka, Austrija, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Srbija, Rumunjska, Bugarska, Moldavija, Ukrajina, Češka, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora. Ukupna populacija regije je preko 110 milijuna stanovnika. Cilj joj je povezivanje dunavske regije, očuvanje okoliša, izgradnja prosperiteta te jačanje institucionalnih kapaciteta i sigurnost u dunavskoj regiji.

Republika Hrvatska je su-koordinator u prioritetnom području 6, Očuvanje bio-raznolikosti, krajolika i kvalitete zraka i tla,  te u prioritetnom području 8, Jačanje konkurentnosti poduzetništva i razvoj privrednih klastera.
Nacionalna, regionalna i lokalna sredstva, EU fondovi, sredstva EIB i EBRD te drugih međunarodnih financijskih institucija i donatora mogu biti instrumenti financiranaj projekata Europske unije.

Povjerenik Europske komisije za regionalnu politiku, Johannes Hahn, ocijenio je nedavno kako je  Strategija dobro napredovala, već se provode prvi projekti, ostvareni su konkretni rezultati, te je  uspostavljena platforma za dugoročnu suradnju.
 
U aktualnoj fazi razvoja Strategije u kojoj koordinatori za prioritetna područja intezivno rade na prikupljanju projekata i osiguravanju njihovog financiranja u sljedećem višegodišnjem financijskom okviru EU.

Nužno je uspostaviti još kvalitetniju suradnju hrvatskih predstavnika koji prijavljuju projekte unutar pojedinih upravljačkih skupina te predstavnika lokalne i regionalne samouprave i dionika kao nositelja projekata.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici svih ministarstava te predstavnici županija i razvojnih agencija. Iz DUNEA-e  na konferenciji je sudjelovao viši stručni suradnik Hrvoje Butigan, a sastanak je vodio Hrvoje Marušić, pomoćnik ministrice za europske poslove i nacionalni koordinator za Strategiju E za dunavsku regiju.
  

Pročitajte još

Sanitat nastavlja zaprašivanje komaraca, evo gdje i kad

Dulist

NAJPOŽELJNIJI POSLODAVAC U TURIZMU Valamar lansirao novu web stranicu

Dulist

MILOSLAVIĆ O PUCNJAVI NA PLOČAMA ‘Ovo je izdvojen događaj, sigurnost na taksi stajalištima nije ugrožena’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija