Aktualno

SASTALI SE HOTELIJERI ‘Privatni smještaj nije nam konkurencija, apartman nikad neće biti hotel’

SASTALI SE HOTELIJERI 'Privatni smještaj nije nam konkurencija, apartman nikad neće biti hotel'

Za hotelijere u Dubrovačko-neretvanskoj županiji protekla godina bila je vrlo uspješna, a dobre fizičke pokazatelje slijedili su i oni financijski. Povećane su cijene smještaja, ali su povećane i prosječne mjesečne neto plaće. Prosječna iskorištenost kapaciteta se povećala i to u hotelima s 4 i 5 zvjezdica za tri dana, a u hotelima s tri zvjezdice za šet dana, čime se iz godine u godinu sezona produljuje – zaključci su sjednice strukovne grupe hotelijera HGK – Županijske komore Dubrovnik koji je održan ove srijede u Hotelu Villa Dubrovnik.

Predsjednik Strukovne grupe hotelijera Željko Miletić istaknuo je kako je predsezona bila odlična, ali zahtjevna.

-Dosta nas puta prozivaju kako zatvaramo hotele tijekom zime, ali podaci pokazuju da smo unatoč tome što smo četiri dana manje radili u protekloj godini ostvarili odličnu financijsku dobit. Zimski su mjeseci takvi kakvi jesu i na to ne možemo utjecati. Čini mi se da prodaja ide teže nego prošle godine. Borimo se izvući sedmi i osmi mjesec, deveti i deseti smo dobro pokriveni. Ipak, očekujemo još jednu uspješnu sezonu – istaknuo je Miletić.

Prošlogodišnje rezultate predstavila je v.d. direktorice Županijske komore Dubrovnik Nikolina Trojić. Istaknula je kako su ukupni smještajni kapaciteti u 2018. godini u Županiji povećani za 5 posto ili za 4,585 postelja, što je isključivo rezultat povećanja kapaciteta u privatnom smještaju koji je zabilježio porast broja postelja za 9 posto ili 5, 231 postelja, dok se broj postelja u hotelskom smještaju smanjio za 590 postelja. 50 posto svih noćenja u Županiji ostvario je privatni smještaj, dok se ostalih 50 posto dijeli na hotele 44 psto i na kampove šest posto. Smještajni kapaciteti u Dubrovniku povećani su za 2, 097 postelja, što se odnosi uglavnom na privatni smještaj, u broju od 2,068 novih postelja. U Gradu je hotelski smještaj u 2018. godini ostvario 54 posto od svih noćenja, dok je privatni smještaj imao udio od 44 posto, a kampovi 2 posto.

Što se tiče financijskih rezultata hotelijera, temelje se na rezultatima ankete hotelskih kuća iz Županije. Ukupni financijski pokazatelji poslovanja hitelijera u Županiji bili su bolji nego godinu ranije. Poslovni prihodi rasli su brže od poslovnih rashoda što je rezultiralo dobiti većoj za 32 posto u odnosu na godinu ranije. Samo je jedna hotelska kuća zabilježila gubitak. Trojić je također istaknula kako je zabilježen zamjetan pad investicija u novu dugotrajnu imovinu za 36 posto. Prosječna neto plaća po zaposlenom povećana je za četiri posto na razini Grada i Županije. Rasla je i cijena noćenja, na razini Županije za 7 posto, a na razini Grada šest posto. Hoteli s tri zvjezdice realizirali su više dana pune zauzetosti od holega s višom kategorijom iako su bili otvorei manje od prosječnog broja radnih dana hotela s 4 i 5 zvjezdica.

Nakon prezentacije rezultata među hotelijerima se povela rasprava o privatnom smještaju koji bilježi konstantan porast. Hotelijeri su redom istaknuli kako im privatni smještaj nije konkurencija hotelima ‘s imenom i prezimenom’. Direktorica Turističke zajednice Grada Dubrovnika Romana Vlašić naglasila je kako se privatni smještaj bori sam sa sobom, razvija se bez strategije te će opstati samo oni najkvalitetniji. Podsjetila je na mjere koje brojni europski gradovi poduzimaju protiv Airbnb-a. Pročelnik odjela za turizam, gospodarstvo i more Marko Miljanić izrazio je pak mišljenje suprotno onome hotelijera istaknuvši kako privatni smještaj jest realna konkurencija hotelskim kućama. Dodao je kako u srcu povijesne jezgre ima jako malo hotela, ali da zato ima jako dobrog rivatnog smještaja. Naglasio je i kako bi apartmani trebali biti poput registriranih tvrtki te plaćati sve potrebne namete pa bi se onda njihov broj, ali i sama djelatnost izregulirala.

Predstavnici hotelskih kuća kratko su iznijeli svoje dojmove protekle sezone, ali i očekivanja u 2019. Nekima su dugi kišni dani malo poremetili planove, ali ipak nema značajnijeg utjecaja na poslovanje. Villa Dubrovnik tako prednjači uspješnim rezultatima, a predsjednica Uprave, ujedno i menandžerica godine Mirna Lončar Stražičić naglasila je kako su im cijene smještaja izrazito visoke, što podržavaju luksuznim ugovorima i što gosti redovito i plaćaju. Za smanjenjem cijena u Villi Dubrovnik nema nikakve potrebe, imali su izvrstan četvrti mjesec, pokazatelji popunjenosti za ostale mjesece također su odlični. Direktorica TZ Grada Dubrovnika naglasila je kako Dubrovnik ima najviše hotela s pet zvijezdica te je zapitala što ostale spriječava da slijede primjer uspješnosti Ville? Valamar također bilježi izvrsne pokazatelje, a predstojnik ureda HZZ-a Dasen Jasprica pohvalio ih je kao svijetli primjer po pitanju zapošljavanja sezonaca koje ne potražuju ‘u zadnji tren’.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist