DuList IN

SARA RENAR USUSRET KONCERTU U TEATRU Htjela to ili ne, uvijek se nešto ‘kuha’!

SARA RENAR USUSRET KONCERTU U TEATRU Htjela to ili ne, uvijek se nešto ‘kuha’!

Ovaj vikend, iako je ‘1. aprila’, iz Kazališta Marina Držića se ne šale – u goste stiže svestrana kantautorica Sara Renar. Vezana za grad, kaže, veseli se ponovom dolasku.

A što nam je još ova draga autorica, koju odnedavno krasi i priznanje za hvaljeni album ‘Tišina’, koji je nominiran za prestižnu nagradu IMPaLa, otkrila pred koncert? Pa, prvo – u kojim ćemo stvarima uživati… — Naglasak na set listi u Kazalištu Marina Držića svakako je na zadnja dva albuma, ali naći će se i pokoja starija stvar, a i neke možda manje očekivane obrade. Uostalom, najbolje da sami dođete vidjeti! – iskreno nam je kazala Sara pred koncert, koji, vrijedi dodati, počinje u 20 i 30 sati. Sara radi punom parom i sve kvalitetnije i kvalitetnije, iako je od prvog nastupa, pjesme uopće, itekako ostavila trag na glazbenoj sceni. Danas je taj trag zaokružen jednim lijepim koncertom. Naime, jedan od highlighova Sarine karijere nastup je uz svjetski poznat band Macy Gray pred punim Velikim Pogonom Tvornice kulture. Kaže, bilo je to sjajno iskustvo!

U pola sata – udarne stvari
– Nije mala stvar nastupiti pred punim Velikim Pogonom. Imala sam pola sata vremena, odabrala one ‘udarne’ stvari i uspjela gitarom, glasom i looperom nadjačati žamor publike. Nakon svirke sam produžila na vlastiti tulum (bio mi je naime ujedno i trideseti rođendan), a pridružio mi se bio i dio benda Macy Gray. Nije loše za jedan četvrtak! – kaže simpatična kantautorica, koja radi sa zanimljivom ekipom… Energija koju razmjenjuju mogla se vidjeti i na projektu Vječna mreža, koja je također obilježila Sarinu dosadašnju karijeru. — Bila sam jako uzbuđena kad sam dobila poziv s HR 3 da osmislim program za Rođendan umjetnosti. To je bio prvi put da radim hibridnu kazališno-koncertnu formu. Središnje pitanje koje je ujedno i naslov projekta je ‘Gdje povlačiš crtu?’. Glazbena podloga su songovi sa zadnjeg albuma, nekad kolažirani i fragmentirani, nekad izvedeni u gotovo pop formatu. Četvero nas je glazbenika na sceni – Konrad Mulvaj, Vedran Peternel, Zdeslav Klarić i ja – te dvoje glumaca – Dora Lipovčan, inače glumica zagrebačkog HNK te Ivan Laić (Moskau, Demoler). Uz njih tu je Nora Krstulović koja je strahovito pomogla sa dramaturgijom te sjajni Mateo Patakar za miks pultom. Cijeli projekt je neočekivano dobro zaživio i sad smo u ozbiljnim pripremama za audio-vizualno izdanje – ističe Sara Renar, koja nikako, iskreno će, ne može izdvojiti ‘naj’ nastup.

Turizam melje kulturnu produkciju
– To je vrlo teško reći. Ako samo ovu godinu gledam već imam par favorita – primjerice premijera Crte u Vintageu, koncerti u Osijeku, Nišu te sad prije Macy Gray – a godina je tek počela. Uza sve izazove i napore ovo je najljepši posao na svijetu – iskreno će… Kao što smo već rekli, Sara radi punom parom. Što novo sprema? — Izdala sam tri albuma u zadnje četiri godine i stalno si govorim da se ne trebam žuriti, ali evo nadam se da ćemo uspjeti ove godine zabilježiti i izdati ‘Gdje povlačiš crtu?’. Uz to sve više se smješe svirke van regije što je veliki izazov. Htjela ja to ili ne, uvijek se nešto kuha – dodaje nam s osmijehom. Za kraj ugodnog razgovora, vraćamo se na Dubrovnik, našu scenu, život u gradu… — Moje prvo samostalno ljetovanje bilo je na ljeto 2003. kada sam kao tinejdžer radila na Dubrovačkim ljetnim igrama. Sjećam se da je scena bila vrlo živa tad, stalno su bile neke svirke i u Klubu mladih Orlando i u Lazaretima. Danas se bojim da je Dubrovnik nažalost primjer kako turizam melje kulturnu produkciju i zasluga je svega nekoliko upornih pojedinaca da se scena nije baš potpuno raspala. Tim više me jako veseli nadolazeći koncert u kazalištu – iskreno će Sara za kraj, a mi još jednom ponavljamo – ne propustite zanimljivu kantautorsku večer u našem teatru!

Piše: Mia Njavro
Foto: Edna Jurcan, Igor Benić, Vjekoslav Gašparović

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist