Grad

Sanitat ‘pao’ zbog sumnji na kriminalne radnje, Vodovod zbog 12 milijuna kuna penala

Sanitat 'pao' zbog sumnji na kriminalne radnje, Vodovod zbog 12 milijuna kuna penala

Gradski vijećnici nisu prihvatili ni izvješće o poslovanju Sanitata u prošlog godini, iz skoro pa istih razloga kao što je bio slučaj s DURA-om, a ni Vodovoda. 

-Već smo raspravljali na Gradskom vijeću o Sanitatu i načinu rada i poslovanja, brojni su negativni nalazi revizije i iz toga razloga se predlaže neprihvaćanje ovog izvješća. Dio nalaza je sad već bivša uprava na čelu s gosparom Kapetanićem počela ispravljati u drugoj polovici 2017., a gospodin Tabak ih je u potpunosti uklonio u 2018. – objasnio je gradonačelnik Mato Franković dodavši kako se izvješće ne može prihvatiti ‘zbog ozbiljnih sumnji da je određeni broj radnji bio kriminalan i kao takav ocijenjen i od same revizije’.

-Sanitat radi isključivo po odluci Gradskog vijeća. Mogli smo naplatiti samo ono što nam je sud dosudio. Hoće li se nekome vratiti novci trebala je biti politička odluka – istaknuo je direktor Sanitata Tomislav Tabak rekavši vijećniku Ljubu Nikoliću kako on bez odluke Gradskog vijeća ne može vratiti tih 3,4 milijuna kuna.

-Mislim da treba pronaći model kako ljudima vratiti novac, ali istovremeno ne oštetiti društvo i ne upasti u ralje – ističe Franković dodavši kako su upravo oni bili kreatori odluke po kojoj Sanitat danas zakonito radi, a optuživalo ih se da će nakon nje Sanitat propasti.

Ivan Jelčić pitao je Tabaka je li se što promijenilo jer je 62 posto ukupnih sredstava bilo namijenjeno za ulaganje u zgradu, u tržnice 0,5 posto sredstava, a u DDD službu 0,04 posto.

-Je li se što promijenilo? – pitao je Jelčić

Tabak je rekao kako je to naslijeđena javna nabava koju je on morao dovršiti. Radovi su završeni tek 1. svibnja ove godine.

-Začudilo me je da na nekim prostorima na tržnicama vire žice – a prvo sam se uhvatio u koštac s tržnicama – odgovorio je Jelčiću direktor Tabak.

Većinom glasova izvješće Sanitata nije prihvaćeno.

Isto je prošlo i izvješće Vodovoda.

-Neću ulaziti u analizu poslovanja Vodovoda. Razlog mog neprihvaćanja izvješća osim negativne analize leži i u tome što je u 2017. godini Vodovod zbog netransparentnosti penaliziran za projekt Palata 5,5 milijuna kuna, Gornja sela Orašac 6,7 milijuna kuna što je ukupno 12,2 milijuna kuna. Samo ovo je dovoljan razlog da se navedeno ne prihvati – objasnio je gradonačelnik pohvalivši pri tom novu Upravu na čelu s DDS-ovcem Lukšom Matušićem.

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica upozorio je vijećnike da ne ulaze u analizu poslovanja, čiji im je mali dio dostavljen uz materijale za sjednicu jer će se o cjelokupnoj analizi raspravljati na idućem Gradskom vijeću.

-Kako čovjek čije izvješće ne prihvaćamo može postati zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda? – pitao je gradonačelnika Rikard Rossetti a ovaj mu je odgovorio: Nekome se smrkne, a nekome se svane. Nama se svanulo’.

Ljubo Nikolić smatra kako se razgovor na ovu temu treba otvoriti na Gradskom vijeću bez obzira na Frankovićeve obveze prema državnom vrhu.

-Ovome se mora stati na kraj – rekao je Nikolić.

-Netransparentno vođenje postupka javne nabave razlog je penaliziranja Palate i Gornjih sela – odgovorio je Franković vijećnici Matiji Čale Mratović, dodavši kako za to nema opravdanja.

-Paralo mi je da će izvješće proći mirno, a onda sam slušao gospođu Matiju Čale Mratović o javnoj nabavi. Nemojte braniti javnu nabavu – rekao joj je Potrebica dodavši kako ne postoji transparenta ili netransparentna javna nabava, već znači da ste nešto debelo ‘z’ kad vam penaliziraju cijeli postupak javne nabave.

-Nemojte braniti neobranjivo – rekao je Potrebica.

-Ne znam koliko ljudi zna da ste vi i zamjenica Orlanda Tokić za Studentski dom penalizirani sa 100 tisuća kuna – rekao je Miho Obradović vijećniku Marku Potrebici.

-Javno je bilo objavljeno da je Sveučilištu pao prvi natječaj, nažalost radi cijevi za polijevanje vrta. Pa ja sam skoro plakao u medijima. Sveučilište je platilo 100 tisuća kuna jer je transparentno radilo – odgovorio mu je Potrebica dodavši kako nakon svega zna kako se nešto ne radi. Potom je prekinuo Miha Obradovića koji je želio nastaviti raspravu oko Studentskog doma, što nije tema dnevnog reda.

-Krili ste nalaz Zavoda za javno zdravstvo koji je ukazivao na mogućnost epidemije – podsjetio je Emilio Puljizević vijećnicu Matiju Čale Mratović, koja je za Palatu rekla kako je penalizirana jer se požurilo.

-Niste požurili nego ste debelo okasnili – rekao je Puljizević.

-Stječem dojam da se isplati raditi kriminal. Ne vidim da bilo tko od odgovornih pojedinaca iz tih tvrtki odgovara. Primit ćemo to na znanje i nećemo ništa napraviti. Jesu li napravljene sve prijave nadležnim institucijama ili mi kao Gradsko vijeće možemo to napraviti kao poruka svim budućim direktorima – rekao je Maro Kristić.

 

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist