Grad

SANIRANA KLONČINA U NALJEŠKOVIĆEVOJ ‘Ovo je posebno izazovan posao za Vodovod’

SANIRANA KLONČINA U NALJEŠKOVIĆEVOJ 'Ovo je posebno izazovan posao za Vodovod'

Dubrovački Vodovod sanirao je klončinu u Nalješkovićevoj ulici. Kako navode u priopćenju iz ove gradske tvrtke, krajem 13. stoljeća u Dubrovniku je donesena odluka o matrici izgradnje pojedinih dijelova grada po kojoj se međuprostori između susjednih kuća u smjeru sjever-jug, širine oko 80 centimetara, oblikuju u odvodne kanale – klončine. One su i danas važan dio sustava odvodnje povijesne jezgre, iako ponešto moderniziran uvođenjem odvodnih cijevi na dijelovima gdje je to bilo moguće, a na njihovo održavanje i propisno funkcioniranje paze djelatnici Vodovoda Dubrovnik.
-Čišćenje klončina posebno je izazovan posao jer je pristup njima moguć samo preko krovova ili kroz male uske prozore privatnih objekata. A kada uspješno uđete u klončinu morate raditi na iznimno uskom prostoru. Ali djelatnici Vodovoda sve te prepreke uspješno savladavaju i brinu da i taj dio sustava odvodnje unutar zidina gotovo osam stoljeća od njegove izgradnje funkcionira na najbolji mogući način – rekao je predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić.
Tako djelatnici Vodovoda konstantno vrše preglede i po potrebi čiste klončine, a posljednja u nizu bila je ona u Nalješkovićevoj ulici.
-Zbog posebnosti njihove gradnje klončine jednostavno nije moguće kompletno zacijeviti. Stoga se ponekad  dogode problemi s izbijanjem otpadnih voda u susjedne objekte, kao što je to bio slučaj kod ove klončine. U takvim slučajevima djelatnici Vodovoda ulaze u kanal i trude se što prije otkloniti uzrok problema – rekao je Matušić te zaključno istaknuo kako su i ovakve akcije nastavak aktivnosti na sanaciji sustava odvodnje povijesne jezgre.

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist