Vaše vijesti

SAMOSTAN MALE BRAĆE Dva rijetko sačuvana ‘dubrovačka bambina’

SAMOSTAN MALE BRAĆE Dva rijetko sačuvana 'dubrovačka bambina'

Stari je običaj slavljenja Božića uz jaslice koje je prvi napravio sveti Franjo Asiški za Božić 1223. u Grecciu u Italiji.

U nekim krajevima, kao i u Dubrovniku, još je bio raširen običaj izrade u božićno vrijeme izlaganje figurica malog Isusa koji se prema talijanskom zvao ‘bambin’. Samostan Male braće čuva dva prikaza djeteta Isusa, koji spadaju u rijetke sačuvane ‘dubrovačke bambine’.

Jedan Isusov kipić izrađen je od drveta i obojan. Na glavi mu je metalna kraljevska kruna. Ima podignutu desnu ruku s ispružena tri prsta što označuje Trojstvo. U lijevoj ruci drži kuglu obojanu u plavo, a na kugli se vide točkaste oznake u obliku križa. Kugla označuje svijet odnosno svjetovnu vlast, a križ znači vlast na nebu, što predstavlja Krista kao Kralja neba i vasione i Spasitelja svijeta. Svinute noge djeteta Isusa ukazuju na nekadašnji njegov sjedeći položaj. Da je kipić sjedio na nekom zasigurno ukrašenom postolju potvrđuje i željezni šiljak koji je uboden u donji dio njegova tijela.

Riječ je o umjetničkom djelu koji se može smatrati originalnim ‘dubrovačkim bambinom’ koji je korišten u božićno vrijeme, a po starosti ga se može svrstati uz najpoznatije europske figure toga tipa.

Drugi ‘bambin’ kojeg čuvaju franjevci jest ležeća figurica Isusa u ukrasnom omotu izrađenu od kartona, crvenog pliša ukrašenog svilenim vezom. Lik Djetića izrađen je vrlo vjerojatno od voska s nekim dodatnim sastojcima, te je prekriven prozirnom plastičnom folijom koja je služila kao zaštita same figurice.

Pri dnu kipića komadić je papira s natpisom ‘D. P. S. M.’, što zasigurno u nekom skraćenom izrazu označava Isusove jaslice (p. = ‘praesepe‘). Vrlo vjerojatno riječ je o predmetu koji je služio kao iskaz pobožnosti (devocionalija), a koji je došao iz rimske bazilike Svete Marije Velike u kojoj postoji kapelica od jaslica (‘cappella del praesepio‘), tako da se ova veličanstvena bazilika nekada zvala i Sveta Marija od jaslica, a kasnije pak Sveta Marija Snježna.

Skraćenica bi stoga mogla talijanski značiti: ‘Dominipraesepe Sante Marie‘ (Gospodinove jaslice Svete Marije) ili pak odgovarajući latinski naziv.

U novije vrijeme i Pape su se uključile u ovaj pobožni običaj označavanja Božića figuricom djeteta Isusa, tako da na treću nedjelju došašća na trgu sv. Petra za djecu blagoslivljaju kipiće malog Isusa. Prvi je to učinio papa Pavao VI.

Fra Stipe Nosić

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist