Natrag
26.4.2019 12:35

facebook

twitter

google

rss

dulist

SALOČA OD ZRCALA Predavanje ‘Živjeti se (ne)mora: O smrti iz tri kuta’

17.3.2019 @ 21:10 Dulist Kultura

Podijelite:

Treće predavanje u suradnji Libertas međunarodnog sveučilišta i Dubrovačkih knjižnica pod naslovom ‘Živjeti se (ne)mora: O smrti iz tri kuta’ održat će se u ponedjeljak 18. ožujka, u 18 sati u Znanstvenoj knjižnici Dubrovnik (Cvijete Zuzorić 4). O temi će govoriti don Jerko Ban, Igor Borić, dr. med. i dr. sc. Maroje Višić.

Don Jerko Ban podijelit će s publikom promišljanja o smrti u kontekstu Ars moriendi (umijeće umiranja) i Ars vivendi (Umijeće življenja) — od Pavlovog slavodobitnog ruganja smrti do Franjinog (Asiški) izraza ljubavi prema smrti: ‘Gdje je, smrti, žalac tvoj?’ (1 Kor 15,55) i ‘Hvaljen budi, Gospodine moj, po sestri nam tjelesnoj smrti, kojoj nijedan smrtnik umaći neće.’ (‘Pjesma stvorova’, sv. Franjo Asiški).

Igor Borić, dr. med. u predavanju će raspravljati o odnosu života i smrti kod različitih živih bića. Obrazložit će proces i faze umiranja (agonija; klinička moždana i biološka smrt), utvrđivanje smrti, te pojašnjava uzrok, način i mehanizam smrti.

Dr. sc. Maroje Višić smatra kako se ishodište revolucije daje biću koje je na nju pozvano uvijek izvanjski, bilo da je revolucionarni impuls sadržan u ekonomskoj strukturi, bilo da je riječ o svrgavanju političkih režima. Stoga se uvijek govori i raspravlja o revolucionarnom subjektu koji zapravo u toj relaciji prije stoji kao pronositelj takvog stanja. Pitanje je možemo li pronaći poticaj za revoluciju unutar same strukture bića. Ovdje se smrt (shvaćena kao odsustvo boli, potiskivanja i nelagode) pokazuje instruktivnom za odgovorom na ovo pitanje.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana