Politika

Šalja bolji od Dube, Dube bolja od Andra

Šalja bolji od Dube, Dube bolja od Andra

Do lokalnih izbora manje je od šest mjeseci. Prema medijskim istupima i ponašanju na Gradskom vijeću jasno je kako je Grad debelo u kampanji.

Ipak, puno je još pitanja ostalo neodgovoreno, mnoga imena kandidata još uvijek nisu poznata, a ona koja su poznata možda na kraju i nisu tako sigurna. Anketa koja je posljednjih mjeseci bila u opticaju kazivala je kako Niko Šalja na idućim izborima u izravnom srazu tuče Dubravku Šuicu, ali i da Šuica tuče Andra Vlahušića. Međutim, hoće li se baš oni naći na bojnom polju sredinom svibnja 2013. godine? Tko bi još uz njih mogao okušati svoju sreću kod birača?
 
Vlahušić siguran
 
S gradonačelnikom Androm Vlahušićem situacija ne može biti jasnija. Čovjek je svoj mandat doveo do pred sam kraj i očekivano želi još jedan, za što ima podršku dubrovačkog i županijskog HNS-a. Ipak, vrijedi dodati i kako ga je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća gradska vijećnica Marija Delija podsjetila na izjavu iz lipnja 2009. godine na prvom susretu sa zaposlenicima Gradske uprave. Izjavio je tada kako se neće kandidirati za drugi mandat. Vlahušić danas očito osjeća da još ima dosta posla za obaviti, svijeta za proputovati, oceana za preletjeti, gradova za pobratimiti, i upravo to ga čini sigurnim kandidatom.

U SDP-u situacija je tek naizgled jasna. Nakon što je bio među prvima s istaknutom kandidaturom za kandidata, zamjenik gradonačelnika Niko Šalja dobio je podršku Gradskog odbora i postao službeni kandidat te stranke na idućim lokalnim izborima. Ankete iz središnjice dale su mu za pravo, a mnogima su začepile usta, barem zasad. Međutim, nakon raskola u SDP-u zbog izbora ravnatelja u kulturi ostaje pitanje tko će doista stati iza njega.

Predsjednica Gradskog odbora SDP-a Olga Muratti javno ga podupire, ali svakim svojim činom mu zabija nož u leđa. Očito joj je osobno ipak draži Andro Vlahušić, i uhodana vlast. Njega svesrdno podržava i s njim sjajno surađuje kao predsjednica Gradskog vijeća. Vremena je sve manje, a sukobljeni tabori imaju na raspolaganju još dovoljno poteza kako bi se nešto ipak promijenilo. Primjer je kandidat za grad Zagreb Davor Bernardić, čija je kandidatura, premda uz podršku zagrebačkog SDP-a, navodno pala u vodu nakon jedne nepovoljne ankete.
 
Vićan spreman
 
Nezavisni vijećnik Pero Vićan uskoro više neće biti nezavisan. Naime, na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća najavio je za idući tjedan osnivanje svoje političke stranke, kako bi spreman dočekao predizbornu kampanju. Naravno, središnjica će biti u popularnoj baraci. Naziv stranke još uvijek je nepoznat, može se samo pretpostaviti da bi u imenu mogla nositi i riječ 'demokracija', na koju se Vićan često zna pozivati. Bit će zanimljivo vidjeti tko će se iz javnog života Dubrovnika pojaviti na skorašnjoj osnivačkoj skupštini, na kojoj se očekuje Vićanova najava kandidature za gradonačelnika. Vićan inače po mnogim anketama ne stoji dobro, pa bi mu uplovljavanje u stranačke vode možda moglo na izborima donijeti koji glas više.

Za razliku od Vićana, udruga Dubrovnik Regija još uvijek nije ostvarila najavu o osnivanju političke stranke istog imena. Na valu početnog žara s nekoliko zanimljivih akcija i peticija skrenuli su pozornost na sebe, ali se sve skupa raspalo početkom kolovoza, kada je gotovo cijeli vrh udruge doslovno preko noći napustio redove Dubrovnik Regije. Kao mogući kandidat spominje se Petar Mišo Mihočević, no valja se strpiti, jer možda iskrsne još poneko ime.

Nezavisna vijećnica Marija Delija već je u nekoliko navrata najavila svoju ponovnu kandidaturu. Uvijek aktivna na sjednicama Gradskog vijeća, neki bi ju nazvali i drukčijom političarkom. Svakako će pronaći svoj udio simpatija i potpore među građanima, mada je teško procijeniti njen stvarni doseg.

Dubrovački HSS trudi se izvršiti politički 'refresh' ideja, stavova i osoba. Njihova dva gradska vijećnika na politički neprepoznatljiv način odradila su protekli mandat. Novo ime, mladi kandidat Željko Raguž sve češće se pojavljuje u javnosti, zanimaju ga problemi građana, sastavlja knjigu žalbe. Budući da je u stranci ipak 'izvađen iz maca', nije sigurno hoće li se uspjeti dovoljno nametnuti u javnosti kako bi ozbiljnije kotirao na lokalnim izborima.
 
Šuica u dilemi
 
I šećer na kraju. Dubrovački HDZ, koji još uvijek vodi politiku čekanja, premda im je iz Središnjice dopisom poručeno kako imena kandidata valja predložiti do kraja 2012. godine. Dubravka Šuica nedavno je za jedan nacionalni dnevni list izjavila kako joj je želja postati zastupnicom u Europskom parlamentu, ali kako će, ako stranka procijeni da je potrebno, preuzeti na sebe teret kandidata.

Treba priznati kako je riječ o, premda iskrenoj, ipak pomalo iznenađujućoj izjavi. U situaciji kad HDZ-ovo biračko tijelo u Gradu čeka ime kandidata (donekle i očekuje njenu kandidaturu), tu ne bi smjelo biti 'ako'. U politici nema kondicionala, ili jesi ili nisi. Ipak, ako se već odluči za Grad, Šuici bi to bila četvrta kandidatura.

Bivša gradonačelnica zasad ima omjer 2:1, ali taj jedan poraz od Andra Vlahušića 2009. godine dotukao ju je do te mjere da se sad, sasvim očekivano i ljudski razumljivo, premišlja o novom pohodu na čelo Grada. Kad je izgubila izbore, možda je mislila: vratit ću se. Tako se i ponašala, posebno na sjednicama Gradskog vijeća, gdje je nastupala i još uvijek nastupa kao vođa oporbe, a zapravo do danas nije promovirala niti jedno ime koje bi je moglo zamijeniti.

Možda upravo u tome i jest Šuičin problem. Jer dilema Europarlament – kandidat za gradonačelnika nastala je tek u posljednjih šest mjeseci, nakon što je na unutarstranačkim izborima stala uz bok Tomislavu Karamarku, pa sad opravdano očekuje naplatu svoje odanosti. Priznala je nedavno kako je Antun Kisić odbio kandidaturu. Bivši sudac Ante Kačić opovrgnuo je kuloarske priče da je on kandidat, Joška Glavića se više nitko ni ne sjeća, Sanja Putica sama je izjavila kako još ima puno za učiti, a ostala imena se tek povremeno spomenu, nitko u ozbiljnom razmatranju.
Bivša gradonačelnice, vrijeme je.

Pročitajte još

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist