ZanimljivostiŽupanija

SAJAM ‘BEOWINE’ Domaća vina krenula ‘u svijet’

SAJAM 'BEOWINE' Domaća vina krenula 'u svijet'

Izlaganje hrvatskih vina i vinarija na sajmu Beowine na kojoj je ove godine sudjelovala i Udruga Plavac mali Pelješac samo je jedna od aktivnosti promocije hrvatskih vina na tržištu Republike Srbije koje su predviđene projektom ‘Vina Croatia – Vina Mosaica’.

Predviđen je i niz drugih aktivnosti i medijskih promocija među kojima su i godišnje kušanje vina u Beogradu u svibnju te promocija u trgovačkom centru u Beogradu u rujnu. Naime, Hrvatska gospodarska komora, kroz Udruženje vinarstva, okuplja hrvatske proizvođače vina sa svrhom ujedinjenog tržišnog nastupa, uspostavljanja preduvjeta za povećanje prodaje na domaćem i izvoznim tržištima te, u konačnici, djelovanja na povišenje konkurentnosti domaćih vina, odnosno stvaranje proizvoda s višom dodanom vrijednosti.

Cjelokupno gospodarstvo je u velikoj krizi što se odrazilo i na plasman Plavca malog, pa vinari kroz Udrugu Plavac mali pokušavaju organizirati nastupe na međunarodnim sajmovima i prezentacijama po vinotekama kako bi svojim članovima pomogla u organiziranju susreta direktno s kupcima i distributerima.

Zadnjih godina vinari Pelješca samostalno organiziraju nastupe na specijaliziranim vinskim sajmovima uz veliku potporu HGK Županijske komore Dubrovnik, Obrtničke komore Dubrovačko neretvanske županije, Općine Orebić i načelnika Tomislava Ančića bez čije potpore zasigurno ne bi mogli organizirati prezentacije Plavaca malog.

Skromnim sredstvima prvi koraci su učinjeni i prve pošiljke vina su krenule u treće zemlje, a ovih dana se očekuje i isporuka veće količine Postupa i Dingača.

Pročitajte još

[FOTO] EDUKACIJSKI PROGRAM Učenici OŠ Mokošica postali ‘Mladi istraživači mora’

Dulist

PRIDRUŽITE SE Trening prepoznavanja ptica na Neretvi

Dulist

DAN JE PLANETA ZEMLJE Ovo je naš dom

Dulist