Zanimljivosti

Sacher torta

Sacher torta

Slasna torta u kojoj se savršeno stapa okus čokolade i marmelade od marelica.

Dragi čitatelji danas ćemo pripremiti poznatu nam Sacher tortu.

Sacher torta je nastala početkom 19. stoljeća kada je g. Metternich, austrijski ministar zatražio od posluge poseban desert za važno primanje. Ali tu se večer razbolio glavni kuhar i morao ga je zamijeniti šesnaestogodišnji šegrt Franz Sacher. Mladi šegrt se nekako snašao i zamiješao nabolje namirnice koje je imao u kuhinji i tako je nastala ova i dan danas poznata Sacher torta koja je tada postala glavnim specijalitetom Monarhije.

Sastojci za biskvit:
140 g omekšalog maslaca,110 g šećera u prahu, vanilin šećer, 6 žumanjaka, 6 bjelanjaka,130 g čokolade za kuhanje,110 g kristal šećera, 140 g glatkog brašna i 200 g marmelade od marelice.

Glazura:
75 ml slatkog vrhnja, 20 g maslaca, 100 g tamne čokolade, 50 g šećera, 50 ml vode i 1 žlica kiselog vrhnja

Prigotovljavanje:
Maslac i šećer u prahu pjenasto izmiješajte, dodajte šećer u prahu i jedan po jedan žumanjak i miješajte el. mikserom dok ne dobijete glatku smjesu. U drugoj posudi izmiješajte čvrsti snijeg od bjelanjaka i kristal šećera. Rastopite pažljivo čokoladu u mikrovalnoj pećnici ili na pari te dodajte u smjesu od žumanjaka, dobro izmiješajte. Snijeg od bjelanjaka i brašno dodavajte naizmjence i miješajte drvenom kuhačom ( nikako mikserom ).

Pecite tortu na 160 – 170 55 min, s tim da prvih 10 min ostavite pećnicu pomoću kuhače za prst otvorenu. Ispečeni biskvit okrenite skupa s kalupom za torte na podlogu za biskvite dok se ne ohladi. Izvadite pažljivo biskvit, rasijecite vodoravno po sredini i obje polovice premažite zagrijanom i protisnutom marmeladom od marelice.

 
Priprema glazure:
Vrhnje zagrijte do vrenja zatim izlomite čokoladu i umiješajte maslac, šećer, vodu i vrhnje. Malo ohladite i u što manje poteza premažite cijeli biskvit.
Ova torta se u pravilu ne ukrašava, nego se služi uz malo tučenog slatkog vrhnja.
 
Dobar Vam tek!
 

Pročitajte još

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist