Hrvatska

SABOR POKREĆE PROCEDURU: Potpisi za referendum za ćirilicu uskoro na provjeri

SABOR POKREĆE PROCEDURU: Potpisi za referendum za ćirilicu uskoro na provjeri

Sabor će ipak pokrenuti proceduru u vezi s potpisima za referendum o pravima nacionalnih manjina, koje su predstavnici vukovarskog Stožera predali još sredinom prosinca prošle godine. Predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin rekao je Novom listu da će to tijelo uskoro na dnevnom redu imati potpise, kojih je, kako tvrde u Stožeru, 680 tisuća. Na pitanje što će biti dalje, Grbin nam je kazao da slijedi postupak provjere jesu li inicijatori referenduma prikupili minimalno potrebnih 450 tisuća.

U prethodnim slučajevima provjere potpisa trajale su oko mjesec i pol dana. Može se stoga zaključiti da bismo negdje početkom lipnja mogli doznati jesu li Tomislav Josić i stožernici donijeli u Sabor dovoljan broj potpisa.

HDZ, stranka Gordana Jandrokovića nije se punom snagom uključila u prikupljanje potpisa, Tomislav Karamarko čak je isticao da referendum nije potreban. Zato je nejasno koji je uopće trenutačan stav HDZ-a.
– Mi smo podržali tu inicijativu, smatramo da bi Sabor morao raspisati refrendum, ali ako postoje neki prijepori, logično je da se zatraži očitovanje Ustavnog suda, rekao nam je Jandroković.

Ako Ministarstvo uprave, utvrdi da ih ima manje od 450 tisuća, stvari su jasne, Sabor neće raspisati referendum. No, u Kukuriku koaliciji još nije odlučeno što će učiniti ako u Baukovom resoru ustanove da je, što se broja potpisa tiče, zadovoljen uvjet za raspisivanje referenduma.

– Pričekajmo da se obavi taj posao, rekao je Novom listu jedan vladin dužnosnik.

Ranije su se u većinskoj koaliciji razmatrale dvije opcije. Prema prvoj se dosad postupalo, naprosto se tri i pol mjeseca nije ništa poduzimalo s potpisima. Bilo je to u skladu sa činjenicom da niti jedna ozbiljnija politička snaga nije inzistirala na referendumu koji bi umanjio prava pripadnicima nacionalnih manjina. No, kako je u javnosti počeo prevladavati stav da se toliko potpisa ne može ignorirati, odlučeno je da se napravi prvi korak i uputi ih se na provjeru. A dio političara Kukuriku koalicije, pa i predsjednik Josipović, od početka se zalagao da Sabor zatraži očitovanje Ustavnog suda je li predloženo referendumsko pitanje ustavno.
Njihova je procjena da će ustavni suci odgovoriti da se ne može održati referendum kojim se zahtijeva da se u Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina ugradi da one mogu imati kolektivna prava u jedinicama lokalne samouprave u kojima njihov udio u stanovništvu prelazi 50 posto, kao što je to bilo do 2002. Od tada je taj prag 33 posto.

Oni u Kukuriku koaliciji koji ne bi htjeli uključiti Ustavni sud, pribojavaju se da će Jasna Omejec odlučiti da ne postoje pravne prepreke za referendum, kao što nije sprječila niti onaj o braku.

Predsjednik Sabora Josip Leko prošlog je tjedna pisao Grbinu, tražeći da Odbor za Ustav raspravi referendumske potpise. O tome je Leko govorio u ponedjeljak na Hrvatskom radiju. Josipović je jučer izjavio da misli da će to pismo ”biti poticaj da se donesu odgovarajuće odluke”. Ovaj neobičan Lekin potez HDZ je iskoristio kako bi apostrofirao konfuziju unutar parlamentarne većine.

– Neuobičajeno je da se predsjednik Sabora na ovaj način obraća predsjedniku jednog odbora. To govori da je vlast nesposobna da bi rješila situaciju s tim potpisima i zato imamo nepotrebnu krizu, tvrdi član predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković.

Pročitajte još

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist