Aktualno

Sabor odlučuje o pokretanju ustavnih promjena

Hrvatski će sabor ovotjedno zasjedanje završiti glasovanjem o raspravljenim točkama, među kojima je i prijedlog SDP-a da se pristupi promjenama Ustava kojima bi se propisalo nezastarijevanje teških ubojstava.

Nezastarijevanje tih kaznenih djela podupiru svi klubovi, no oporbeni klubovi predložili su i niz drugih promjena. 

HDZ traži da se u Ustavu posebno naglasi nezastarijevanje teških ubojstava počinjenih u ime jugoslavenskog komunističkog režima te da se sudu onemogući odbijanje izručenja na temelju europskog uhidbenog naloga zato što se u Hrvatskoj za isto djelo vodi kazneni postupak, ako taj postupak nije pokrenut prije zaprimanja naloga. Vladajući odbijaju takav prijedlog, a HDZ optužuju da želi stranim pravosuđima dati prednost pred hrvatskim.

HDSSB je predložio da se Ustavom omogući podjela Hrvatske na pet regija kao jedinica regionalne samouprave te da se nezastarijevanje propiše i za kaznena djela kojima dužnosnici ugroze ekonomsku i financijsku stabilnost države. 
Hrvatski laburisti traže, pak, izmjene ustavnih odredaba koje se odnose na referendum. 

Zajedno s nezavisnom zastupnicom Jadrankom Kosor zauzimaju se za odgodu primjene ustavnih promjena do 1. siječnja kako bi se otklonila sumnja da su one predložene kako bi se od europskog uhidbenog naloga zaštitio bivši čelnik jugoslavenske tajne službe Josip Perković. Kosor predlaže i skraćivanje ustavne stanke u radu Sabora. 

 

Pročitajte još

PUŠILI I PILI U ZRAKOPLOVU Pri slijetanju u Podgoricu privedeno 13 pomoraca, među njima i četiri Hrvata

Dulist

Od ponedjeljka ponovno prometuje i Libertasova linija 17 A

Dulist

Maturanti proslavili svoj dan bez većih izgreda, policija i vatrogasci intervenirali kod Pomorske škole

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija