Natrag
19.3.2019 16:21

facebook

twitter

google

rss

dulist

Sabor odlučuje o pokretanju ustavnih promjena

25.10.2013 @ 10:58 Ana Prohaska Aktualno

Podijelite:

Hrvatski će sabor ovotjedno zasjedanje završiti glasovanjem o raspravljenim točkama, među kojima je i prijedlog SDP-a da se pristupi promjenama Ustava kojima bi se propisalo nezastarijevanje teških ubojstava.

Nezastarijevanje tih kaznenih djela podupiru svi klubovi, no oporbeni klubovi predložili su i niz drugih promjena. 

HDZ traži da se u Ustavu posebno naglasi nezastarijevanje teških ubojstava počinjenih u ime jugoslavenskog komunističkog režima te da se sudu onemogući odbijanje izručenja na temelju europskog uhidbenog naloga zato što se u Hrvatskoj za isto djelo vodi kazneni postupak, ako taj postupak nije pokrenut prije zaprimanja naloga. Vladajući odbijaju takav prijedlog, a HDZ optužuju da želi stranim pravosuđima dati prednost pred hrvatskim.

HDSSB je predložio da se Ustavom omogući podjela Hrvatske na pet regija kao jedinica regionalne samouprave te da se nezastarijevanje propiše i za kaznena djela kojima dužnosnici ugroze ekonomsku i financijsku stabilnost države. 
Hrvatski laburisti traže, pak, izmjene ustavnih odredaba koje se odnose na referendum. 

Zajedno s nezavisnom zastupnicom Jadrankom Kosor zauzimaju se za odgodu primjene ustavnih promjena do 1. siječnja kako bi se otklonila sumnja da su one predložene kako bi se od europskog uhidbenog naloga zaštitio bivši čelnik jugoslavenske tajne službe Josip Perković. Kosor predlaže i skraćivanje ustavne stanke u radu Sabora. 

 

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana