Aktualno

Sabor naložio provjeru potpisa za referendum o ćirilici

Sabor naložio provjeru potpisa za referendum o ćirilici

Jednoglasno s 99 glasova za saborski su zastupnici zatražili od Vlade da provjeri broj i vjerodostojnost potpisa prikupljenjih za referendum o ćirilici. Izglasavanje te te još nekoliko točaka zastupnicima je oduzelo točno 13 minuta nakon čega su se pozdravili i otišli na čak 3 tjedna stanke, piše tportal.hr

Podsjetimo, Stožer još u prosincu prikupio i Saboru predao oko 650 tisuća potpisa hrvatskih građana kojima se traži raspisivanje referenduma o izmjenama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Naime, potpisnici zahtjeva za referendum smatraju da birači trebaju odlučiti jesu li za to da pravo na ravnopravnu službenu uporabu svog jezika manjine ostvaruju u sredinama u kojima čine polovicu, umjesto sadašnje trećine ukupnog stanovništva.

Ministar uprave Arsen Bauk prije koji dan procijenio je i koliko bi prebrojavanje potpisa moglo potrajati. ‘Ako se pokaže uz one informacije koje imamo o broju potpisa koji je prikupljen da je velika većina potpisa vjerodostojna, onda nećemo dalje provjeravati, a ako se pokaže dvojbeno, onda ćemo dalje nastaviti provjeravati cijeli uzorak i u tom slučaju će to vjerojatno trajati malo duže. Ako bude sve kako treba, vjerujem da je rok od dva mjeseca realan da se sve završi’, rekao je Bauk.

Sudeći prema jučerašnjoj raspravi, gotovo sve stranke usuglasile su se da se nakon što se potpisi vrate s provjere, Sabor obrati Ustavnom sudu i zatraži ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja.

Međutim, iako petkom glasovanje traje minimalno sat vremena, danas su zastupnici sve odradili u 13 minuta. Pri tome ih je u Saboru bilo samo 99 od 151. Da nekih kod glasovanja o referendumu o ćirilici nije bilo, primjetila je i nezavisna zastupnica Jadranka Kosor. ‘Neki od onih koji su tako gorljivo vikali o referendumu oko dvojezičnosti, danas, eto, nisu na glasanju u Saboru’, napisala je Kosor na svom Twitter profilu.

Kasnije je i novinarima prokomentirala činjenicu da nisu svi bili na glasovanju. ‘To ne razumijem jer je obveza svih zastupnika biti na glasovanju i onda svojim glasovima za, protiv ili suzdržanim jasno iskazuju svoje političko stajalište. Neozibljno je neprekidno govoriti da moramo riješiti to pitanje, a onda se ne izjasniti za. Mislim da je oko ove odluke trebao glasati 151 zastupnik’, akzala je Kosor.

Upitana da prokomentira činjenicu da se na glasovanju nije pojavio ni HDZ-ov Tomislav Karamarko, Kosor je rekla: ‘To je nešto uobičajeno, ali kao što vidite to toleriraju svi u njegovoj stranci. Ne bih to previše komentirala, ali mislim da svi mi koji primamo ovdje plaću moramo dolaziti na svoje radno mjesto’, rekla je Kosor.

Pročitajte još

UPOZORENJE POREZNE UPRAVE Šire se lažne poruke o povratu poreza

Dulist

Franković čestitao odbojkašicama: Svima ste pokazale da tamo itekako pripadate

Dulist

NAGRAĐEN PROTO-ARCH Priznanje za spomen obilježje poginulom vatrogascu Goranu Komlencu

Dulist