Natrag
17.2.2019 03:08

facebook

twitter

google

rss

dulist

S toplijim vremenom i smetnje u prijemu signala

2.3.2013 @ 9:53 Baldo Marunčić Zanimljivosti

Podijelite:

Hrvatska radiotelevizija upozorila je javnost i gledatelje da se s dolaskom toplijeg vremena ponovno mogu očekivati smetnje u prijemu televizijskih signala, zbog čega će biti otežan i prijem HRT-ovih kanala.

Smetnje se mogu očekivati na području zapadne Istre i u dijelovima Dalmacije zbog činjenice da talijanske televizije kontinuirano od prosinca 2010. emitiraju na frekvencijama koje su međunarodnim ugovorima dodijeljene Hrvatskoj, ističe se u priopćenju HRT-a.

Intenzitet smetnji bio je znatno manji tijekom zime, a njihovo pojačavanje očekuje se zbog dolaska toplijeg vremena koje pogoduje rasprostiranju udaljenih talijanskih signala preko mora.

Atmosferske promjene, odnosno vrijeme na nekom području utječe na širenje elektromagnetskog vala, čime će prijem talijanskih tv stanica opet biti pojačan na području zapadne Istre i u dijelovima Dalmacije, te uzrokovati smetnje kod prijema hrvatskih kanala.

Vezano uz otežano praćenje kanala HRT 3 i HRT 4 u pojedinim dijelovima zemlje, poput Gorskog kotara, Like, Banovine i nekim drugim mahom slabije naseljenim dijelovima, HRT ističe da je njegova zadaća proizvodnja programa, dok je za distribuciju i pokrivenost signalom putem mreže odašiljača u svim dijelovima zemlje zadužena zasebna tvrtka Odašiljači i Veze (OiV), koja nije dio HRT-a još od 2002.

– HRT, kao niti ostale televizije, ne upravlja radom odašiljača, ne odlučuje gdje i kako izgraditi novi odašiljač, pojačati prijem, pokriti signalom neko područje i slično već su sva ta pitanja u nadležnosti OiV-a kojemu HRT, kao i ostale televizije, plaća za uslugu distribucije programa – navodi se u priopćenju.

HRT ističe kako očekuje da njegovi gledatelji koji plaćaju pristojbu iz koje HRT izdvaja sredstva za distribuciju svojih kanala, mogu nesmetano pratiti kanale javne televizije te kako će nadležne institucije otkloniti probleme s prijemom.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana