Kultura

S RASPUDIĆEM NA KAVI ‘Zbog neuređene države uvijek imam materijala za pisanje’

S RASPUDIĆEM NA KAVI 'Zbog neuređene države uvijek imam materijala za pisanje'

 

Kava s Ninom Raspudićem i predstavljanje knjige Kratki espresso, naziv je događaja koji se održao u utorak navečer u dvorani Ivana Pavla II., u samostanu Svete Klare. Osim kolumnista Nina Raspudića, publici se obratio predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak Dubrovnik Milan Perić, nakladnik Trpimir Goluža, a predstavljanje je vodio dopredsjednik HKD Napredak Dubrovnik Marinko Marić.

– Nina Raspudića ne treba posebno predstavljati, on je profesor talijanske književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, književni kritičar, filozof, prevoditelj, publicist, politički analitičar i jedan od najpoznatijih hrvatskih kolumnista – istaknuo je Marić.

Njegova knjiga Kratki espresso je zbirka kolumni koje je skupio zadnje četiri godini. Kolumne izlaze svaki petak u Večernjem listu gdje on nekad na humorističan, nekad na sarkastičan ili kritičan način piše o aktualnim političkim i društvenim temama, ali nastoji onom dnevnom događaju koji opisuje dati duži vremenski rok jer pristupa s filozofskog stajališta, kako je sam naglasio.

– Ja sam objavio već dvije knjige kolumni koje su izašle prije ovih. U tim tekstovima ja polazim od aktualnog poticaja, to su, nažalost, najčešće političke teme, bilo neke domaće, bilo to neki globalni fenomeni zbog kojih nisam bas najsretniji. Ja sam najsretniji kad mogu pisati o onim stvarima gdje mogu dati najviše od sebe, od svog obrazovanja i svog iskustva – objasnio je Raspudić.

Komentirao je kako mu se nikada nije dogodilo da nema o čemu pisati zbog zanimljivih vremena i zanimljive države u kojoj se stalno događaju neke političke i društvene relevantne teme o kojima se može pisati.

– Kad su mi prije 10 godina ponudili pisati kolumne u Večernjem listu, ja sam mislio da ću napisati desetak tekstova, ispucati meni neke bliske teme i da je to to. Međutim, stvar je išla dalje. Ja do dana današnjeg se nisam našao u situaciji da u četvrtak nemam o čemu pisati. Da živim u uređenom društvu kao što je u Švicarskoj, o čemu bih ja tamo pisao? Onda ću jednom, ako se to dogodi, napisati kolumnu kako po prvi put nemam o čemu pisati – rekao je Raspudić.

Na pitanje kako komentira stav da ga javnost percipira kao konzervativca, Raspudić je odgovorio:

– Ne volim etikete u smislu da sam konzervativac predvodnik. Ono što ja cijenim je kulturna, filozofska, književna europska tradicija. Nju predajem i širim dalje. Ono što smo naslijedili od generacija i njihova iskustva imaju neku vrijednost i ne treba rušiti institucije i raditi revolucije jer je vjerojatnije da će se stvari pogoršati nego će se poboljšati. Ne vjerujem u jednostavna revolucionarna rješenja, to nas i povijest čovječanstva uči. Stvari treba mijenjati, ali tek kad se imaju racionalna rješenja, a ne olako eksperimentirati s društvenim institucijama.

Nakladnik Trpimir Goluža istaknuo je cilj izdavanja knjige Kratki espresso, a to je dostupnost knjige što je moguće širem čitateljstvu, da Hrvati počnu čitati prave stvari i da se na neki način prošire horizonti prosječnog Hrvata.

– Prosječni Hrvat jako malo čita, a da bismo od ovog društva napravili društvo s kojim ćemo svi biti zadovoljni, trebamo više čitati, trebamo racionalno donositi odluke. Ova uloga nas je na neki način prosvjetiteljska, mi želimo ljudima u Hrvatskoj dati priliku da pročitaju ove eseje – komentirao je Goluža.

Publika je postavljala pitanja o braniteljima, kandidatima na predsjedničkim izborima i tražila komentar o politici i Europskoj Uniji, crkvi te HRT-ovoj emisiji Peti dan gdje je Raspudić redovni gost. Nakon predstavljanja knjige, poslužila se kavom i zapravo popila espresso s Ninom Raspudićem kako sam naziv ovog događaja nalaže.

Pročitajte još

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist