Aktualno

S prastarim računom nacionalni mediji potkopavaju dubrovački turizam

S prastarim računom nacionalni mediji potkopavaju dubrovački turizam

Svake godine negdje na početku sezone kreće ‘gerilski rat računima’ kad su u pitanju cijene u Dubrovniku.

I svake se godine među brojnim napisima u medijima, koji za cilj očito imaju jedino skupljanje ‘lajkova i klikova’ ‘poteže’ jedan te isti račun, star najmanje deset godina, iz jednog elitnog dubrovačkog restorana. Tako se isti našao ‘na tapeti’ i ove sezone, u Večernjem listu u tekstu objavljenom 10. lipnja 2018. godine s naslovom ‘Zagrepčani došli u dubrovački restoran pa doživjeli šok!’

Ono što je autoricu teksta zapravo najviše šokiralo, odnosno tih 12 gostiju dubrovačkog restorana koji su ukupan račun platili nešto manje od 10 tisuća kuna, prema njenom pisanju, jest postava stola koja se po osobi naplatila 38 kuna. No, namjerno ili ne, na slici nije prikazan dio računa na kojemu se jasno vidi kako je PDV u trenutku kad je račun i nastao iznosio 22 posto! Inače, u Hrvatskoj je PDV danas 25 posto, a o istom se računu s iznosom od 9128 kuna te naplaćivanju postave stola od 38 kuna po gostu pisalo prije ravno deset godina, odnosno 2008.!

Kome je u interesu podmetanje računa od prije 10 godina i stalno kritiziranje kako su cijene u Dubrovniku previsoke? Naravno, u Dubrovniku, kao uostalom i svugdje, ima elitnih mjesta na kojima gosti očekuju visoke cijene i u koje prosječni građanin nikad neće ni ući. Ima i restorana s pristojnim cijenama, a isto se odnosi i na cijene kave. Ako želite sjesti na Stradun, najljepšu ulicu na svijetu, očekivano je da ćete platiti i veću cijenu, a isto je i s restoranom Nautika. Zar to isto ne očekujete primjerice na Trgu sv. Marka u Veneciji? No, maknete li se od Straduna, vjerujemo da ćete jednako uživati u kavi, ali po normalnim cijenama.

Foto: print screen

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist