GradUrednički izbor

S GRADONAČELNIKOM NA POBREŽJU Ova cesta važna je za budućnost Dubrovnika

S GRADONAČELNIKOM NA POBREŽJU Ova cesta važna je za budućnost Dubrovnika

Uistinu izgleda dobro, kao što je to predstavnik izvođača rekao. Ispred roka su, što je bitno. Naravno, treba napomenuti važnost ove ceste za budući razvoj Grada Dubrovnika. Omogućit će izgradnju stambenog područja na Pobrežu, ali i park ‘n’ drive sustava – prvog sustava u Dubrovniku koji će omogućiti prihvat većeg broja vozila i autobusa, a sve s ciljem rastrećenja gužvi u gradu. Veselimo se završetku izgradnje ove ceste – istaknuo je ovog utorka gradonačelnik Mato Franković, koji je sa suradnicima i novinarima obišao gradilište nove prometnice, bivše županijske ceste Ž6235.

Njena trasa nalazi se na relaciji od Mosta dr. Franja Tuđmana do Pobrežja, odnosno do ceste za Osojnik, a radovi su započeli u prosincu protekle godine.

Napomenuo je činjenicu da je ovo tek prva dionica onoga što treba uslijediti, a to je ‘spoj Osojnik-Ljubač te onda konačni spoj Gornjih sela’.
-Činjenica je da će se Gornja sela moći dodatno razvijati, na gospodarski način, ali i novim doseljavanjem naših sugrađana. Na taj način ćemo omogućiti novo područje za razvoj Dubrovnika – rekao je.
Rok izgradnje je 18 mjeseci od potpisa ugovora, što je travanj 2021. godine. Cijena radova nešto je veća od 32 milijuna kuna. ‘Naravno, podvući ćemo crtu na kraju, kad vidimo koliko će biti, sukladno utrošenim radovima – onda ćemo znati konačnu vrijednost gradnje. Ne bi trebalo biti nešto više od onoga što je potpisano’, kaže gradonačelnik.

Zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić bila je upućena u cijeli proces. Zadovoljna je s dosad napravljenim radovima.

-Riječ je o dionici ceste od 800 metara. Najviše je zemljanih radova, a u sklopu će toga ići i javna rasvjeta. Mislim da je za takvu jednu dionicu, na ovakvom području, sasvim realna cijena – rekla je Tokić i dodala: ‘Radovi teku bez problema. Svi oni tekući se rješavaju na gradilištu’, naglašava.

Davor Krstulović, predstavnik izvođača Strabag i inženjer gradilišta rekao je da su radovi ‘u fazi širokog iskopa.

-Na gornjoj dionici smo počeli sa izradom potpornih zidova. Ovo je prva faza, a čekaju nas još dvije, s tim da smo mi počeli paralelno raditi prvu i treću fazu. Ubrzat ćemo malo radove – ističe Krstulović. Naglašava da nisu imali neuobičajenih poteškoća, a na gradilištu je svakodnevno oko 25 radnika.

Riječ je o jednoj od najvažnijih investicija u prometnu infrastrukturu Grada Dubrovnika jer se povezivanjem Mosta dr. Franja Tuđmana s Osojnikom i Pobrežjem stvaraju prvi preduvjeti za širenje stambene zone Grada Dubrovnika na ta prigradska područja. Projekt je značajan i zato što otvara mogućnosti za povezivanje Grada alternativnim koridorom prema Gornjim selima te dalje prema Primorju, a i zato što je na području Pobrežja planirano uređenje Park ‘n’ Ride parkirališta za oko 600 vozila, ističe se u oposu projekta. Kako navode iz grada Dubrovnika, trenutno se na gradilištu izvode radovi širokog iskopa i miniranja (iskop i miniranje je završeno do razine prve berme te se trenutno provodi miniranje do druge berme). Na trasi postojeće nerazvrstane ceste koja se rekonstruira izvode se iskopi za nove potporne zidove. Na dionici državne ceste D8 izvršen je iskop i postavljen elektroenergetski kabel.

Nova cesta izvodi se od postojeće državne ceste D8 u neposrednoj blizini Mosta do postojeće ceste koja je ranije bila kategorizirana kao županijska cesta Ž6235, a do kraja projektiranog zahvata rekonstruira se postojeća prometnica. Cesta će omogućiti kvalitetniji spoj naselja Osojnik s državnom cestom D8 te zadovoljenje tehničkih uvjeta postojeće ceste. U prvoj fazi izvest će se novoprojektirana prometnica, njen spoj na državnu cestu D8, te izmjene prometne opreme i signalizacije na prometnici D8. Druga faza većim dijelom prolazi neurbaniziranim područjem na potezu od državne ceste D8 do postojeće ceste (bivša županijska cesta Ž6235) te se dalje nastavlja spomenutom cestom u smjeru Osojnika. Treća faza većim dijelom prolazi po trasi postojeće ceste u smjeru Osojnika. Radove izvodi ugovorni izvođač PZC Split.

Pročitajte još

[FOTO] Vrtlarovi djelatnici u proljetnom uređenju grada

Dulist

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

[PODCAST S BARBAROM] Goran Milić: Slijedi What’s up Japan, a što mu je ‘tiha patnja’?

Barbara Đurasović