Natrag
17.12.2018 06:18

facebook

twitter

google

rss

dulist

S Flamencom u Europu!

2.7.2013 @ 13:50 Mia Njavro Kultura
6;6

Podijelite:

Sedmi po redu Epidaurus festival svečano je otvoren u ponedjeljak 1. srpnja u Cavtatu na sveopće oduševljenje mještana, gostiju Cavtata i slučajnih prolaznika.

Većina je s oduševljenjem i nevjericom pratila svaki pokret flamenco plesačica na veličanstvenoj taraci Vile Banac koji su imali čast i prigodu otvoriti ovaj mali, no entuzijazmom i dobrom voljom veliki festival. Što reći o flamencu? Flamenco je vatra, a takvim bismo mogli nazvati i svaki pokret njihovih plesača. Osim uigranih i sigurnih pokreta iz kojih je progovarala strast prema tradiciji s kojom su neraskidivo vezani, oni nisu skrivali oduševljenje što su tako toplo primljeni i prihvaćeni pa nagrađeni velikodušnim pljeskom. Flamenco nije čest gost u našim krajevima, stoga sve pohvale organizatorici i utemeljiteljici ovog festivala Ivani Mariji Vidović koja ih je nekim čudom i čarolijom, usprkos sveopćoj štednji i recesiji, uspjela dovesti u Cavtat i osigurati im uvjete kakve zaslužuju.

– Epidaurus festival zasnovan je na uvjerenju da su stil, ljubav prema svome i umjetnička djela sama sebi svrha (a svijet nam besprijekorno pripada svima!). Taj larpurlartistički zagrljaj svijeta besprijekorno nam je potreban i ne treba objašnjenja ni pravila. Pojam larpurlartizam prvi je put upotrijebio francuski pjesnik Theophile Gautier 1835. da bi označio umjetnost potpuno OSLOBOĐENU od političkih, društvenih, vjerskih i etičkih stega, a kao reakciju na građanski utilitarizam. Potrebni smo svojoj zemlji i svome planetu! Prijeko smo potrebni! S istom porukom trudimo se dovesti u magični ovaj rodni nam kraj sve što će obogatiti, polučiti, poručiti, obojiti, oplemeniti, ohrabriti, probuditi, približiti, potvrditi umjetnost svome najvjernijem tumaču, čovjeku – rekla je Ivana Marija Vidović otvarajući festival.

– Dragi ljudi, predivan ambijent, nezaboravan pogled, srdačan doček, topli doček. Ushićene smo! – dodala je plesačica Alma Gitana.
Mještani i posjetitelji, sretni su i ponosni što se jedan ovako lijep i kvalitetan festival održava u njihovom mjestu i time pridonosi općoj atmosferi neprekidne ljetne zabave, ne prelazeći ni u jednom trenu okvire kulture, visoke umjetnosti i decentnosti. A to je jedina i prava hrvatska putovnica za Europsku Uniju.

Komentari

O autoru: Mia Njavro

Diplomirana novinarka i magistrica komunikologije. U slobodno vrijeme pišem, u radno vrijeme pišem. Prestala sam skupljati salvete, a najčešće se bavim temama od životne važnosti, kao što su filmovi, glazba i društveni mediji.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana