DuList IN

‘RUŽNO PAČE’ U DUBROVNIKU ‘Lutka može ispričati puno više od glumca osobno’

'RUŽNO PAČE' U DUBROVNIKU 'Lutka može ispričati puno više od glumca osobno'

Program ‘Amali na sceni 2018.’ nastavlja se kazališnom adaptacijom jedne od najpoznatijih bajki Hansa Cristiana Andersena. U subotu 3. ožujka u 11 i 17 sati u dvorani hotela Rixos Libertas gostuje lutkarska predstava ‘Ružno pače’ u izvedbi ‘Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku’.

Izvedba je nastala u koprodukciji s ‘Gradskim kazalištem Joza Ivakić’ iz Vinkovaca.

– Poučna je to i općepoznata priča o malom pačetu koje je preraslo u labuda. Ispričana je na jako topao, nježan i pjevan način. Scenografija je nadahnuta crtanim filmovima kakvi su snimani prije dvadeset i više godina, pomalo ‘diznijevska’. Pokušao sam pokazati kako je drugačije ponekad čak i bolje, da sve što je na izgled čudno, ne mora biti čudno uopće, te da su djeca svugdje djeca – rekao je Đorđe Dukić, autor teksta, redatelj i glumac-lutkar koji će na ovom gostovanju predstaviti – ružno pače.

Dubrovačka publika rijetko ima priliku uživati u lutkarskim predstavama. Baš zato ‘Ružno pače’ zaslužuje punu dvoranu malih i velikih zaljubljenika u kazalište.

– Lutka je dio prvih dječjih osjećaja, prva dječja igračka. Topla je i živa te može u trenutku ispričati puno više od glumaca osobno – pojašnjava Dukić, ponosan što je upravo njegovo djelo prvo takvo gostovanje osječkog kazališta u Dubrovniku.

– Majka sam i glumica pa mi nije teško pokazati kako bi se borila za svoje dijete, bez obzira na to što je možda drugačije i različito. Priča o tome koliko moramo biti pažljivi prema drugačijima od nas, nikada nije do kraja ispričana.Tu temu zaista trebamo poticati – kaže glumica Areta Ćurković i dodaje:

– Ovo je djelo s prekrasnom glazbom, koje nas u suvremenom svijetu, prepunom vanjskih podražaja, mobitela i igrica, vraća u klasičnu postavu s nježnom porukom koja će se malenima sigurno svidjeti. Nadam se da je ovo samo početak suradnje Dubrovnika i Osijeka – zaključuje.

Tekst i režiju potpisuje Đorđe Dukić. Kostimografiju i lutke osmislila je Saša Došen, a scenografiju Sheron Pimpi Steiner. Za glazbu je zaslužan Ivica Murat, a na sceni su Inga Šarić, Areta Ćurković, Aleksandra Colnarić, Kristina Fančović, Đorđe Dukić, Tihomir Grljušić i Srđan Kovačević.

Lutkarska predstava premijerno je izvedena u travnju i svibnju 2017. u Osijeku i Vinkovcima, a publika i kritika s oduševljenjem su je dočekali.

Ulaznice za predstavu ‘Ružno pače’ po cijeni od 50 kuna, a na dan izvedbe 70 kuna dostupne su online na Ulaznice.hr, na recepciji hotela Rixos Libertas i poslovnici agencije Elite travel. Djeca mlađa od 3 godine ne trebaju ulaznicu jer sjede roditelju u krilu.

Pročitajte još

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist

JOŠ JEDAN HIT GRUPE SILENTE ‘Sve da ima neki način’ među top 10 singlova domaće liste

Dulist