Aktualno

RUŽIČASTA SUBOTA NA STRADUNU ‘Rak dojke sve više pogađa i muškarce’

RUŽIČASTA SUBOTA NA STRADUNU 'Rak dojke sve više pogađa i muškarce'

Dan ružičaste vrpce humanitarna je akcija čiji je glavni cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, jer se 90 posto oboljelih žena može izliječiti ako se bolest otkrije u početnom stadiju. Kako je listopad mjesec svjesnosti o raku dojke ove je subote ispred palače Sponza organizirana akcija ‘Ružičasta subota’.

-I ove godine organizirali smo tradicionalnu ‘Ružičastu subotu’ na Stradunu. Naš cilj je promicanje svjesnosti o raku dojke s naglaskom na rano otkrivanje bolesti. Budući da znamo kako se bolest redovitim preventivnim pregledima može otkriti na vrijeme to osigurava bolje liječenje, bolje zdravstveno stanje i kvalitetu života, kako oboljelih tako i njihovih obitelji. Ove nam se godine pridružila Plesno rekreativna udruga Fortuna, čije su članice došle podržati nas, ali i donijeti malo razigranog duha i pažnje na današnju akciju – prigodno nam je ispričala dr. Ankica Džono-Boban, voditeljica službe za promicanje zdravlja u Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

-Činjenica je da od svih pojavnosti raka u Hrvatskoj, 26 posto posto otpada na rak dojke. Vrlo je važno napomenuti kako se ta brojka sve više odnosi ne samo na žene već i muškarce. Izuzetno je važno da se ovakvi programi rane prevencije provode konstantno. Brojke smrtnosti su u Hrvatskoj naspram Europe nažalost porazne. Grad Dubrovnik pomaže ovakvim akcijama, ne samo nazočnošću već i sufinanciranjem akcija koje pokreće Liga protiv raka – ispričao nam je pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Đivo Brčić.

Akciji su se pridružili i potporu dali zdravstveni djelatnici, žene koje se liječe od raka dojke i poznate osobe našega Grada, uz podjelu raznih promotivnih materijala.

Pročitajte još

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist