Aktualno

Rusković: ‘Rado ćemo pristati na koncesijske uvjete kao za plažu u Uvali Lapad’

Rusković: 'Rado ćemo pristati na koncesijske uvjete kao za plažu u Uvali Lapad'

Direktor Excelsa nekretnina Anto Rusković odgovorio je na otvoreno pismo koje mu je gradonačelnik Mato Franković uputio prošlog tjedna.

Njegov odgovor prenosimo u cjelosti:

-Obraćanje gradonačelnika Mata Frankovića u otvorenom pismu osobno Antu Ruskoviću, direktoru Excelsa nekretnina, predstavlja obraćanje krivoj osobi. Gradonačelnik Franković je u pravu kada navodi kako je on obvezan štititi interese Grada i njegovih građana, a na isti način sam ja, u svojstvu direktora Excelsa nekretnina, obvezan štiti interese kompanije i svih njenih dioničara. Stoga nije ispravno da nesuglasice između Grada i Excelsa nekretnina gradonačelnik spušta na osobnu razinu.

U otvorenom pismu se navodi da bi prihod od žičare u 30 godina iznosio 2 milijarde kuna, ali se ne navodi tko je i kako izračunao da bi se mogao ostvariti tako golemi prihod. Podsjećamo kako je sudski vještak kojeg je Grad bio angažirao 2014. godine bio ustanovio da će žičara u razdoblju od 50 godina ostvariti prihod od 1,93 milijarde kuna. Voljeli bismo čuti objašnjenje, a ako gradonačelnik želi i javno, kako je moguće da se u 30 godina ostvari veći prihod nego u 50 godina?

Što se tiče koncesijskih uvjeta za plažu u Uvali Sumratin koje gradonačelnik Franković ističe kao financijski visoke, evo rado ćemo pristati na iste takve uvjete. Dakle, nudimo plaćanje iznosa od 1,9 milijuna kuna fiksne godišnje naknade te 3,44% prihoda na ime varijabilne naknade, i to na isti broj godina na koji je koncesija za plažu u uvali Sumratin. Vjerujemo da bi to onda bilo rješenje koje bi omogućilo obostrano dobar sporazum koji bi nam omogućio da okončamo ovo pitanje i krenemo naprijed.

Excelsa nekretnine kategorički odbacuju navode otvorenog pisma da se služimo lažima i demagogijom. Kompanija se nije nikada ponašala na takav način. Mi uvijek ističemo činjenice i istininu kako bi i šira javnost u cijelosti mogla steći uvid u ovu složenu situaciju, kao i našu poziciju i naš pristup koji je uvijek težio postizanju obostrano prihvatljivog i razumnog dogovora. A što se tiče ultimatuma, istina je posve suprotna od onog što gradonačelnik Franković navodi – Grad je postavio ultimatum Excelsa nekretninama, a ne obratno. Jer, u dopisu od 03. listopada 2017. godine gradonačelnik daje Excelsa nekretninama 3 dana da potpišemo ugovor o koncesiji na 10 godina ili će zahtijevati od nadležnih službi da zatvore žičaru. Ukoliko ostaje kod svoje tvrdnje u otvorenom pismu da su Excelsa nekretnine postavile bilo kakav ultimatum Gradu, zanimalo bi nas koje točno izjave Excelsa nekretnina predstavljaju ultimatum, obzirom na to da u ne nalazimo takvih izjava u našoj komunikaciji.

Naposljetku, navodi gradonačelnika Frankovića kako mi pokušavamo građanima uskratiti nove vrtiće, škole, razne socijalne naknade i da bi se takvog ponašanja trebali sramiti predstavlja grubo iskrivljavanje činjenica i istine. Upravo se mi svih ovih godina ponašamo na način koji donosi veliki doprinosi zajednici. U periodu od 2011. do 2016. godine Excelsa nekretnine su platile 75 milijuna kuna na ime poreza (plus značajan iznos na ime donacija bolnici i školama na području grada Dubrovnika), a da je bilo do nas plaćali bi svo to vrijeme i koncesiju budući smo je službeno zatražili još 2010. godine pa onda opet 2015. godine.

Kao što smo već isticali, investitori ne vole ultimatume. Ultimatumi ne omogućavaju dijalog i postizanje sporazuma, već stvaraju ozračje nestabilnosti i nesigurnosti za daljnje investicije koje bi još dodatno doprinijele zajednici.

Nadamo se da smo ovime raščistili predmetne neutemeljene lažne tvrdnje – odgovor je Ana Ruskovića.

Pročitajte još

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist

Vodovod rješava alternativnu opskrbu Grada vodom

Dulist