Natrag
10.12.2018 05:25

facebook

twitter

google

rss

dulist

Rusi se vraćaju na Jadran?

17.12.2013 @ 19:32 Nikša Miletić Aktualno

Podijelite:

Šef Delegacije Europske unije u Rusiji, veleposlanik Vygaudas Usackas, u srijedu će predstaviti prvi izvještaj o implementaciji dogovora između EU i Rusije o 'zajedničkim koracima' koji bi trebao dovesti do ukidanja viza za kratka putovanja ruskih državljana u Europsku uniju, ali i obratno.

I u Hrvatskoj se s nestrpljenjem očekuje izvještaj jer je ulaskom u Europsku uniju morala uvesti vize ruskim državljanima, što se negativno odrazilo na turizam. Ipak, teško je očekivati brz napredak sve dok se vodi iscrpljujuća geopolitička bitka oko Ukrajine. Raduje što se nešto pomiče s mrtve točke po tom pitanju jer je Hrvatskoj, koju već pet godina trese teška gospodarska kriza, turizam gotovo jedina svijetla točka, prenosi tportal.hr

Izvještaj Delegacije EU u Moskvi sadrži preporuke za daljnju implementaciju zajedničkih koraka prema liberalizaciji viznog režima, javlja Voice od Russia. Dogovor oko 'Zajedničkih koraka za liberalizaciju viznog režima' je dogovoren na summitu EU – Rusija u prosincu 2011. godine i on je svojevrsna mapa puta koja definira sve pojedinosti i konkretne korake koji moraju biti napravljeni kako bi se došlo do ukidanja viznog sustava. Koliko će vremena biti potrebno da se sve mjere provedu, moći će se pobliže odrediti nakon što veleposlanik Uscakas pročita izvješće.

Podsjetimo, nakon uvođenja viznog sustava, prema informacijama HTZ-a, došlo je do pada noćenja gostiju iz Rusije za 21,6 posto i iz Ukrajine od 24,5 posto. Za iduću godinu ministar turizma Darko Lorencin je najavio pojačane aktivnosti na ruskom tržištu.

Lorencin je na sjednici Turističkog vijeća kazao kako će od 1. siječnja iduće godine vizni režim za Rusiju i Ukrajinu ići bez prepreka, uz vizne centre, online i sve druge kanale što bržeg i jednostavnijeg izdavanja viza. Naglasio je i da je dogovoreno da se tim turistima vize izdaju na 90 dana i da budu višekratne, što znači da će njima moći izaći iz Hrvatske i vratiti se.

Komentari

O autoru: Nikša Miletić

Magistar sam komunikologije, po prirodi idealist, u stvarnosti cinik sa rozim naočalama. Smatram kako je biti u mogućnosti ispraviti ili ukazati na nepravdu vjerojatno najveća legalna i legitimna moć koju pojedinac može imati.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana