Aktualno

Rusi ponudili pomoć za Pelješac, a Hrvatska se lijepo zahvalila uz poruku – Ne treba nam?!

Ruski ministar za izvanredna stanja Vladimir Puškov ponudio je pomoć Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini u gašenju požara, uključivo slanje protupožarnog zrakoplova, objavila je agencija TASS.

“Čelnik ministarstva Vladimir Puškov poslao je brzojave s ponudom za praktičnu pomoć u zaustavljanju prirodnih katastrofa” Hrvatskoj i BiH, kaže TASS.

“Rusko ministarstvo za hitna stanja spremno je odmah poslati modernu opremu za borbu protiv požara pogođenim područjima u Hrvatskoj i BiH, uključivo Il-76 i Be-200 Chs kao i stručnjake i spasioce s opremom za zaustavljanje požara i organiziranje zemaljske potpore zrakoplovima”, rekao je Puškov u brzojavu koji je upućen u četvrtak, piše Index.hr

Pitali smo Vladu RH i MORH tko odlučuje o prihvatu pomoći i kakva je procedura. Iz Vlade nam je stigao odgovor. Kao i slučaju pozivanja Hrvatske vojske u pomoć, i ovdje DUZS predlaže traženje međunarodne pomoći ukoliko smatra da za tim postoji potreba.

“Temeljem Zakona o zaštiti i spašavanju, DUZS predlaže Vladi RH traženje međunarodne pomoći, bilateralne ili putem Mehanizma civilne zaštite EU. U slučaju prijedloga DUZS-a, Vlada RH donosi odluku i ovlašćuje DUZS za koordinaciju međunarodne pomoći.

Prema raspoloživim informacijama, DUZS za sada nije predložio Vladi RH traženje međunarodne pomoći te se je zahvalio na ponudi za pomoć koju je ponudio ruski ministar za izvanredna stanja, ali je ostavio otvorenom mogućnost traženja pomoći u slučaju potrebe.”, stoji u odgovoru Vlade RH, piše Index.hr

Pročitajte još

UGOSTITELJI VLADI ‘Pred kolapsom smo, hitno morate odobriti kvotu za dodatnih 5000 radnika’

Dulist

PROMETNA U ČILIPIMA Motociklist zadobio teže ozljede, prevezen helikopterom u Split

Dulist

JESMO LI SPREMNI ZA EURO? Vujčić: ‘Hrvatski sustav banaka je iznad prosjeka eurozone’

Dulist.hr