Kultura

RUPI KAUR I NJEZINI CVJETOVI Predavanje o ‘insta’ pjesnikinji i kontroverznoj performerici

RUPI KAUR I NJEZINI CVJETOVI Predavanje o 'insta' pjesnikinji i kontroverznoj performerici

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku, u srijedu je u Narodnoj knjižnici Grad, članica Matice hrvatske i predavačica Ivana Grkeš s moderatoricom Anom Rajić, predstavila lik i djelo mlade moderne pjesnikinje Rupi Kaur. Naziv ovog predavanja bio je „Rupi Kaur i njezini cvjetovi“. Kako je sama moderatorica naglasila, radi se o Kanađanki indijskih korijena te kontroverznoj performerici.

Pravac u književnosti koji slijedi ova umjetnica naziva se „Instapoetry“. Taj pojam definira umjetnike diljem svijeta koji dijele svoju poeziju na Instragramu. Njih povezuje zajednički strah od izdavačkih kuća i mogućnost da će biti odbijeni. Zato je nastao ovaj novi pravac, gdje se putem društvene mreže Instagram objavljuje poezija i pratitelji mogu besplatno uživati u njoj. Takva vrsta poezije formom se razlikuje od klasično objavljivanih djela jer zahtijeva kratke tekstove i direktne linije bez punktacija ili se koriste samo završne točke. Pjesme bi trebale imati neku ilustraciju koja naglašava poantu skrivenu u tekstu. Tradicionalni pisci i izdavači smatraju da ovaj novi pravac „ubija“ knjigu i izdavaštvo, rečeno je na predavanju.

Možda Rupi Kaur nikada neće doći na razinu da se njena poezija proučava na fakultetima i slično, ali smatram da je napravila promjenu u poeziji, da je približila poeziju i mladima i ljudima koji ne bi nikada s poezijom došli u direktan kontakt. Ona osjeća da kroz svoje pjesme pomaže drugima – istaknula je Grkeš.

Objavila je dvije zbirke poezije „Med i mlijeko“ i „Sunce i njezini cvjetovi“. Obe zbirke imaju jednake baze, osim što je druga zbirka proširena i direktnije se obraća samom čitatelju ili čitateljici. Njena se djela temelje na kolektivizmu gdje ona na subjektivan način progovara o problemima neke grupe ili društva, priča priču drugih ljudi i postaje njihov glasnogovornik.

Smatram da ako je netko u životnoj borbi, u kojoj ne može razmišljati o umjetnosti, da netko treba biti glasnogovornik u tim situacijama, a to je Rupi Kaur, kojoj je cijela zbirka „Med i mlijeko“ podijeljena na četiri vrste boli. – objasnila je Grkeš.

Druga poezija „Sunce i njezini cvjetovi“ ima pet dijelova koji označavaju faze života. Za nju sunce predstavlja putokaz i svjetlost koja prolazi kroz tamu, a cvjetovi su njen simbol koje ona često koristi. Cijela priroda ima svoj ciklus i sve što jednom uvene opet će procvjetati“ je citat koji je misao vodilja kroz cijelu ovu zbirku.

Rupi Kaur ponovno oživljava knjigu i književnost. U današnjem ubrzanom vremenu kada su se prestale cijeniti neke tradicionalne stvari, ovakva poezija ponovno pomaže da se književnost približi ljudima. – zaključila je Grkeš.

Predavanje „Rupi Kaur i njezini cvjetovi“ zadnji je događaj u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku za 2019. godinu.

Pročitajte još

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist